Recenzie

Recenzie Salonul de masaj de Cornel George Popa

Autor: Cornel George Popa

Titlu: Salonul de masaj

Editura Allfa

Strada Ficțiunii

Turul Contemporan

Lista lui Alex. Ștefănescu

București, 2014

Nr. pagini: 221

Genul: Ficțiune

Nota: 11/10

 

Cornel George Popa este prozator, dramaturg și regizor. A lucrat în presa scrisă peste zece ani, ulterior făcând televiziune, teatru, film și publicitate. A scris șapte volume de proză scurtă, roman, teatru și eseu. A primit premiul Liviu Rebreanu pentru cartea de debut 56 de blitzuri și alte chestii, Institutul European, 1993 și premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului, Viața mea sexuală, 2004.

Sincer, nu mai știu cine mi-a recomandat cartea sau unde am văzut-o recomandată. Ce pot spune că mă bucur că am cumpărat-o și am ales să o citesc zilele acestea.

Cartea este genul acela de scriere care surprinde și lasă cititorul impresionat la fiecare rând. Apoi, după lectură, acesta rămâne cu o sumedenie de întrebări fără răspuns clar.

Salonul de masaj este mărturia unei femei, patroana de salon de masaj (erotic), condamnată la douăzeci de ani de închisoare pentru uciderea a patru bărbați, foști clienți ai salonului ei.

Conținutul cărții este lunga scrisoare lăsată fiicei sale, Miruna. Rândurile sunt scrise la persoana întâi și prezintă întreaga viață a Dariei, femeia acuzată pe nedrept de mai multe crime.

Incursiunea în viața Dariei este una mereu interesantă, surprinzătoare din multe puncte de vedere. Modul în care ea narează este unul inedit, profund până la durere. Ea se află în închisoare când începe scrierea lungii epistole dar grav bolnavă fiind, speră că va fi eliberată pentru a-și petrece ultimele alături de fiica sa de doar patru ani.

Dacă viața Dariei este una deosebită, faptul că a fost patroana unui salon de masaj este deja ceva deloc comun. Daria ne poartă cu ea în exclusivista lume a unui salon de masaj (erotic), loc în care prea puțini dintre noi vom ajunge vreodată. Având în vedere că bărbații frecventează astfel de saloane de masaj, face din subiectul cărții unul tare interesant pentru femeile cititoare, aflarea detaliilor despre un loc destinat bărbaților, un loc misterios, enigmatic, tabu.

Nici acum nu vreau să povestesc acest roman epistolă, vreau să zic doar că e genul acela atât de rar de carte pe care nu o poți uita, care va fi inclusă de mine sigur în Top 15 cărți ale anului.

De ce să o citiți? Pentru că e altfel, pentru că subiectul este inedit, pentru că vă va bântui și post-lectură (asta e un lucru excepțional, părerea mea), pentru că autorul devine personaj, pentru că finalul nu este unul „explicativ”, pentru că vă veți întreba dacă e o poveste adevărată și vreți să credeți asta, pentru că e o bucată de viață a unui om care iese din orice tipar cunoscut.

Dacă nu o citiți inevitabil veți pierde mult. Cartea îmbogățește, incită, crează un real palpabil și la final chiar nu știm cât e, cum spune autorul: restul e literatură.

Mă bucur că nu am citit un autor la „modă” pe Facebook, ci am ales cartea în urma unei sugestii. De autor nici nu auzisem când mi-am notat cartea în carnețelul cu cărți de comandat. Vreau să citesc și celelalte cărți ale autorului: Ura, Ultima cină cu Leonardo, Cei care mor și cei care vor muri.

Voi continua să citesc autori care nu își fac publicitate în rețele de socializare, autori profunzi care tratează teme extraordinare, autori cu valoare incontestabilă.

Cărtile lui Cornel George Popa se pot cumpăra de AICI la prețuri promoționale.

Aștept cu nerăbdare impresiile voastre.

P. S. Și pentru că Manuela, cititoarea mea fidelă mi-a atras atenția că nu se distingeau cărțile din raftul meu mobil de la ultima recenzie, vă prezint cărțile separat. Sunt interesată pe care le-ați citit deja.

Lecturi plăcute! 🙂

Mela

Distribuie:
Share on Pinterest

10 comentarii la “Recenzie Salonul de masaj de Cornel George Popa

 1. Nu am citit nici una din cartile din cartile din raftul tau mobil, draga Mela! Dar voi cauta la biblioteci si la librarii!!
  Lecturi frumoase si tie! Si spor mult! In toate! 🙂

 2. Toate cele patru carti ale lui Bill, mentionate mai sus, merita citite. ”Ura” am citit-o de doua ori si as putea sa o ctesc si a treia oara cu aceeasi placere. ”Ultima cina cu Leonardo. Anula” este fabuloasa prin subiectul propus si prin scriitura clara, usoara si incitanta. ”Salonul de masaj” este de o incarcatura emotionala si o profunzime cum rar am gasit la scriitorii romani din ultimii ani. Iar ”Cei care mor și cei care vor muri” este o carte curajoasă, care șochează un pic chiar de la prima propoziție.

 3. Nu am auzit de carte dar tema este una interesanta. Multumesc de recomandare! „Zapezile care dor” o am deja si asteapta cuminte sa fie citita 🙂 .
  Lectura placuta in continuare!

   1. La capitolul lectura stau prost dar in ultimul timp am citit doar autori romani: seria Alina Marinescu de Monica Ramirez, ” Dincolo de timp” de Oana Arion, „Flash-uri din sens opus” de Marian Godina, ” Pasi in trecut ” de Lina Moaca. In continuare mi-am propus tot autori romani 🙂 . Voi citi atat cat imi permitevtimpul .

    1. Am citit și eu unele din cărțile menționate de tine. 🙂 Mult spor la citit în continuare, Mirela. 🙂

Lasă un răspuns