Interviu

Interviu 167 Alin Gălățescu

📋 Bună. Cine sunteți?

Analist de Modă, descoperitor de designeri, creator de evenimente, jurnalist, îndrăgostit de modă – primul creator de emisiuni de radio pe Fashion din România, primul creator de emisiuni de TV de fashion de la noi, constructor al celor mai longevive si importante evenimente de Modă din România: Gala AVANPREMIERE, Soirees de la Mode…un om pasionat de frumos, feminitate și Fashion, literatură și teatru, oameni și locuri speciale.

📋 Ce înseamnă pentru dvs. lectura?

Lectura este formatoare cea mai importantă a unui spirit liber și inventiv, creativ și bogat. E esențială ca gimnastică a creierului, ca exercițiu continuu de dezvoltare umană și spirituală. O imensă bucurie. O naștere de lumi bogate din litere – cele mai abstracte mijloace de comunicare. Un vis constant, construit carte cu carte…

📋 Sunteți fondatorul radioului Tinerama. Cum s-a întâmplat totul?

Am ajuns să-l cunosc pe directorul Radioului d-ul Cornel Ciomazga – acum retrase in cucernicie să scrie lucrări religioase. Am fost testat cu realizarea Grilei noului post. Am reușit să construiesc cea mai complexă Grilă de programe din Istoria radiourilor independente din România. Atunci am început să fac promo / reclame / Secretar General de redacție al radioului, o emisiune de SF – „SF World”/ una de Teatru – „Cântăreața Cheală”, devenind unul dintre cei mai apreciați tineri critici de teatru din țară / Literatură – Cartea de Nisip”/ Fashion – „Fascinația Modei” și multe altele în viața radioului…

📋 Emisiunea „Cartea de nisip” în ce consta în mod concret și de ce ați ales acest nume?

Eram fascinat de literatura sud-americană și de conceptul de Carte în 7 trepte de percepție – a lui Borges, de aici numele. Emisiunea era o analiză a celor mai interesante cărți din istorie și o prezentare a celor mai recente apărute în România.

📋 Știu că scriați literatură SF. De ce ați ales acest tip de literatură?

Am fost fascinat de mic de SF. Am citit mult. Aveam o dirigintă – d-na Dorian – ce a susținut scrisul meu pe domeniu și-mi plăcea libertatea absolută a genezei lumilor specifică SF-ului. Îl cunoșteam și admiram pe Cristian Tudor Popescu – am făcut meditație la fizică cu el, discutând despre literatură în pauze – erau cenacluri active pe atunci și am avut șansa de a citi foarte multe romane și nuvele în manuscris de la traducatorii români de gen, deveniți buni prieteni cu mine. E vorba de sute de nuvele – neapărute în tipar și multe zeci de romane. A fost superb.

📋 Ce a reprezentat pentru dvs. cotidianul „Curentul?

„Curentul”a fost o „revoluție” în grafica de ziar / cotidian din România. Aveam un Art Director din America, cu care conlucram strâns. A fost un noroc și o inspirație să îi conving de calitățile mele și să devin cel mai tânăr membru al Consiliului de coordonare a noului ziar. Avea alt format, alta paginație, alt tipar, alt concept de ziar – spre USA Today. Tot acolo am avut șansa să devin Senior editor al ziarului, cel mai tânăr. A fost o experiență extenuantă dar de o complexitate năucitoare. După un timp am preluat coordonarea celor 2 secții legate de publicul feminin : Femina și Stil. Era intens dar bogat în experiențe. Orice naștere de nou instrument de presă era o dezvoltare personală exponențială – și am trăit câteva la viața mea.

📋 Ce legătură este între dvs și modă?

Totul a plecat de la un experiment. Fondasem deja Radioul, aveam emisiunile mele. Eram deja cunoscut ca un critic de teatru foarte acid dar inspirat. Atunci am vrut să văd cum ar arata un domeniu eminamente vizual – ca Moda – tradus prin mijloce exclusiv sonore, la radio.

Am discutat la un dinner la Institutul Francez cu cel mai bun critic de modă al acelui moment – Cristian Cribașan și l-am invitat să o facem împreună. El cu datele / textele de specialitate, eu cu ce ținea de radio – voce / muzică / promo / etc. A fost de acord și am făcut împreună cam 6 luni. Apoi a apărut un challenge pentru el în Televiziune – Canal 51 (viitorul ProTv) – și nu a mai putut participa la emisiune. Aveam 2 variante: o închideam sau mă apucam să studiez intens și să o fac singur. Și așa am ajuns să încerc să cunosc cât mai mult din domeniul atât de vast al modei și al zonelor conexe – parfumuri / accesorii / advertising / etc. Apoi am renunțat încet încet la celelalte domenii axându-mă pe acest nou domeniu la noi. Eram prima generație de specialiști de după Revoluție. În afara noastră erau doar cei care deja populau zona încă înainte de ’89. Așa a început o pagina nouă în moda românească.

📋 Ce a reprezentat munca în televiziune pentru cariera dvs.?

În televiziune am fondat prima emisiune de modă din România: STIL – la Tele 7 abc – care era la acea oră un fenomen cu mult mai mare decât ProTv-ul în zilele lui de glorie. Era inimaginabil. Munca în televiziune este însă titanică, cronofagă până la eliminare personală. Munceam enorm – cu puținele surse de imagini și informatii de atunci. Am ținut emisiunea un sezon ’94-’95. Apoi am învățat să fug de televiziune și astfel am respins toate numeroasele proiecte ulterioare de emisiuni pe care să le coordonez. Iubesc televiziunea dar doar ca invitat, ca vorbitor, ca analist din afară. Și e perfect așa.

📋 De unde vine karisma dvs.?

Nu știu. Aștept să-mi povestiri dumneavoastră despre asta. Să fie alura mea dură dar încât în abordare; garderoba neagră; abordarea sofisticata; profesionalismul dus la extrem; atitudinea clară, verticală chiar dacă incomodă pentru mulți; sinceritatea dublată de diplomație… Nu știu.

📋 Ce planuri de viitor aveți?

Viitorul este acum. Am aproape în fiecare moment un proiect în pregătire sau desfășurare. Ador efortul susținut, justificat de bucuria construcției a ceva serios și, sper, durabil. Am continuu o noua Gală AVANPREMIERE – următoarea e în noiembrie, a 19a; o nouă SOIREES DE LA MODE – urmatoarea, a 18a, tot în noiembrie, cu o temă dragă – Regina MARIA; Campanii pentru numeroasele branduri pe care le consiliez ca Art Director și Director de Strategie; noi designeri de descoperit; noi show-uri de văzut la Paris Fashion Week – intru în al 15-lea an consecutiv de participare…si, mai ales, aștept noi challenge-uri ce apar constant – și asta mă bucura teribil.

Iubesc Moda pentru că se schimbă constant ! Trebuie să o iau, la fiecare 6 luni, uneori la câte 4 luni, de la capăt. E incitant și anti-rutină / plictiseală. E un Jobby de vis, trăit Live, zilnic, 24 de ore din 24.

📋 Cum vedeți Romania peste 10 ani?

Nu am proiecții de tipul ăsta. Eu cred în Moda româneasca ! Eu cred în poporul român. deci sunt plin de speranță și de proiecte, cum spuneam, continuu. Nu am timp să mă întreb. Acționez.

📋 Ce alte hobby-uri aveți?

Citesc. Iubesc în continuare teatrul. Ador fotografia. Călătoriile incitante. Estetica, psihologia. Iar acum descopăr menirea de tată – un lucru nou, sublim, solicitant și divin !

📋 Un mesaj pentru cititorii acestui interviu. Vă mulțumesc.

Faceți din pasiunile vostre existență. Bucurați-vă de fiecare moment. E atâta timp și armonie, divin si sublim, peste tot în jur. Degustați toate astea. Vedeți-le și fiți fericiți, în armonie cu voi ! Restul…sunt detalii. Eu vă mulțumesc.

(Alin Gălățescu – Iulie 2017)

Mela

Distribuie:
Share on Pinterest

Lasă un răspuns