Interviu

Interviu 166 Maria Ileană

📋 Bună, Maria. Ce putem afla despre tine?

Heii! Păi, nu sunt multe de știut. Am împlinit 18 ani în 21 februarie, sunt elevă la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” la secția matematică-informatică intensiv informatică, iar când pot îmi petrec timpul în preajma prietenilor sau în camera mea citind pe ascuns până dimineața. Un lucru esențial pe care mai toată lumea îl știe despre mine este că mereu trebuie să am ceva de făcut. Îmi place să fiu o persoană ocupată, chiar dacă asta îmi provoacă uneori bătăi de cap.

📋 Ce înseamnă lectura pentru tine?

Lectura a avut un impact imens asupra mea în clasa a 6-a când am început să citesc de parcă ar fi fost singurul lucru care mă ținea în viață. M-am auto-educat în urma poveștilor și am devenit o altă persoană, fără să exagerez. Erau o evadare, dar și o presiune pe care nu o prea întâlneam în realitate. Toată acea acțiune o trăiam la aceeași intensitate cu personajele. Aș putea spune că prin intermediul cărților am trăit multe vieți.

📋 Va avea vreo legătură profesia pe care o vei alege cu lumea cărților?

Categoric. În trecut am încercat să păstrez pasiunea pentru lectură la titlul de hobby, dar mi-am dat seama că m-aș păcăli pe mine. E important să faci ce îți place, din cauza asta am ales să devin editor. Indiferent de privirea neîncrezătoare a celor care află de planul meu de viitor, am susținerea părinților mei și a apropiaților, iar asta e tot ce contează.

📋 Ce cărți ți-au plăcut în timp?

Asta e o întrebare grea…Am început să citesc Septimus Heap, iar de aici am fost pierdută în lectură. Fiecare carte citită mi-a plăcut într-un anumit moment al vieții mele când mi s-a potrivit ca și o mănușă acel gen. Am iubit (și iubesc) seria Academia Vampirilor, am fost obsedată de universul creat de Karl May și am citit un număr impresionant de romane, dintre care Winnetou va rămâne mereu în sufletul meu, ca și Harry Potter.

Nu pot face un top zece cărți, sincer, dar îți pot spune că orice scriitor care creează o lume în care mă pot pierde este pe locul 1 (pot face o listă în schimb cu cei de pe locul unu). A, dar în prezent seria Furia Roșie mi-a furat inima.

📋 De unde a pornit dorința de a scrie?

Acum ceva ani, eram la un concurs de șah și le spuneam o poveste unor prietene ca să adoarmă mai ușor, atunci fratele uneia dintre ele m-a provocat să scriu o scurtă narațiune mai bine decât el. Când m-am întors acasă și am început să conturez acțiunea…am știut că nu aveam să mă opresc vreodată din a pune pe hârtie acele idei nebune care îmi fugeau prin minte. Pe atunci nu credeam că o să public vreodată, nu aceea a fost intenția mea, dar sunt extrem de recunoscătoare că s-a ajuns aici.

📋 Ce ne spui despre cărțile tale?

Ele sunt dovada modului în care am evoluat în decursul anilor. Pentru mine înseamnă o călătorie spre o Maria din trecut care testa apele creației literare, iar pentru cititor sper să fie o lume în care se poate retrage pentru a trăi și o altfel de poveste.

📋 Ce te inspiră?

Știu că sună foarte clișeic, dar răspunsul sincer este viața. De la diversele expresii ale oamenilor pe lângă care trec pe stradă, până la natură. Ador să aud poveștile prietenilor mei sau ale bătrânilor, ceva din sensibilitatea vocii lor pe care o au când îți împărtășesc o amintire mă fascinează.

📋 Ce crezi despre ce se scrie astăzi în țară?

Îți spun sincer că nu am citit multă literatură de a noastră până acum, dar uite o comparație pe care o consider potrivită: E ca și cum ai ține haina de la Chanel în dulap, preferând să porți în schimb ceva luat de la second. Sper că nu sunt dură, dar e o problemă serioasă.

Scriitori noștri se zbat să fie publicați, citiți, când nu sunt cu nimic mai prejos față de cei cu un nume puternic în străinătate. Nu mă înțelege greșit, nu spun că orice român e un scriitor excelent, dar sunt mulți care sunt la același nivel, dacă nu mai sus.

📋 Ce planuri literare ai?

Deocamdată mă ocup de o trilogie care a pornit de la un vis dintr-o seară de vară. Sunt foarte entuziasmată de acest proiect, iar mai târziu nu știu încă. Acum mă axez pe această poveste și pe școală, totuși intru în a 12-a.

📋 De ce să te citim?

Pentru că sunteti curioși cum poate să scrie o copilă de 18 ani, din țara voastră. Dacă vă place universul fantasy, pe care-l consider o metaforă a realității noastre, atunci poate o să vă placă poveștile mele.

📋 Trei lucruri indispensabile.

Familia (de știut că fac parte din categoria asta și prietenii apropiați), cărțile și călătoria.

📋 Un mesaj pentru cititori. Mulțumesc.

Citiți, dar nu pentru că așa vă zice profesorul, tata, mama sau tipul de la TV care spune că veți fi mai deștepți dacă faceți asta, ci pentru că vreți să trăiți mai multe vieți sau ca să simțiți mai multe lucruri pe care viața poate nu vi le va oferi. Dar mai important deschideți o carte pentru că vă place. Vă îmbrățisez cu drag, iar dacă mă citiți pe mine, vă rog să-mi spuneți părerea voastră.

Mela

 

Distribuie:
Share on Pinterest

Lasă un răspuns