Jurnal de călătorie

Peștera de la Scărișoara, munții Apuseni

Bine v-am regăsit la o nouă postare din ciclul de călătorii. În luna martie anul curent am hotărât cu o prietenă să mergem în munții Apuseni iar punctul nostru de atracție urma să fie celebra peșteră de la Scărișoara, situată la 9 km. de Gârda de Sus.

Am petrecut un an în Arieșeni odată demult, localitate cunoscută pentru pârtia de schi dar și alte puncte turistice cum ar fi Groapa Ruginoasă și Peștera Vârciorog, satul Pătrăhăițesti pe care le-am vizitat dar și alte locuri rămase nevizitate, printre care și Peștera de la Scărișoara. De menționat că pe pârtie nu am schiat ci am fost cu sania unde am tras o trântă proverbială.

Așa că am zis: de ce nu? Eu mă așteptam la ceva spectaculos și am avut ceva emoții ținând seama de claustrofobia mea.

Am plecat cu o mașină din Gârda de Sus cei 9 km pe un drum destul de accidentat. Apoi am mers pe jos. Nu am găsit niciun semn care să indice unde se află de fapt peștera. Am nimerit drumul din „instinct”.

Acolo nici picior de om (evident!) dar era un număr de telefon la care mi s-a răspuns după câteva încercări. A apărut omul (cam plictisit), am plătit taxa și când am întrebat de ghid a zis că doar la grup avem și ghid. Ok. 🙂

Când s-a deschis poarta aceea și am văzut hăul în care trebuia să coborâm pe scări, m-a cam părăsit calmul. I-am zis la prietena mea: cine va fi responsabil dacă alunecăm pe scări? Era o întrebare cam retorică dar răspunsul la ea nu putea fi decât absurd.

În fine, am coborât scările și am ajuns la o porțiune unde acestea erau acoperite de zăpadă (ninsese cu o noapte înainte). Pentru mine era total aiurea cum de nu au fost curățate. Ok, le-am coborât pe toate și așteptam „spectacolul”.

Doar că nu era nimic spectaculos. Se putea intra doar într-un spațiu, o încăpere slab luminată, pe niște „schele” sau podețe de lemn care scârțâiau și mai erau și inclinate. Nu sunt fricoasă dar când am pășit pe ele m-a cam luat frica, având în vedere că dacă cădeam doar prietena mea mă putea ajuta iar omul „responsabil” era sus bine mersi. Părțile stricate din poduri erau „înlocuite” cu niște scândurele pe care nu îndrăzneam să pășesc.

Am făcut poze și apoi am urcat pe același drum când am văzut doi bărbați pe care i-am calificat instantaneu drept „nefericiți” cărora nu le-am spus despre „minunăție” ca să vadă pe propria piele „spectacolul”. Dar a apărut o problemuță: pe când ei coborau s-a desprins o piatră de lângă scări care a trecut razant pe lângă prietena mea care era mai în spate.

Ce regret e că nu am intrat la domnul cu taxă să îi spun părerea mea sinceră despre peșteră, condiții, zăpadă de pe scări, lipsa indicatorului și multe altele de nedescris aici.

Mai trebuie să spun că am rămas cu un gust amărui? Nu! E una dintre cele mai cunoscute peșteri din Europa. O parte din ea s-a închis că s-a degradat, plus că turiștii mai luau un suvenir, două.

Nu zic să nu vă duceți, nu. Dar nu mergeți iarna. Clar, spectacolul țurțurilor de gheață de dinaintea grotei nu îl veți găsi vara dar măcar e mai sigur maratonul ăla pe scări.

Întreaga „aventură” spune mult despre oamenii din zonă, total dezinteresați dar spune și mai multe despre turismul românesc și spune cel mai mult despre această țară cu potențial turistic imens dar condusă de corupți și de oameni fără scrupule interesați doar de propriul buzunar, să fie cât mai burdușit. Rușine!

Eu nu mai merg acolo niciodată, asta-i clar. Iar ce e pe net e din „vremurile bune” ale peșterii când nu era degradată de oamenii delăsători responsabili cu conservarea ei și de românul nostru care nu e român dacă nu ia ceva de oriunde merge că dacă a dat banul, e normal să se aleagă cu un suvenir, două.

Pozele sunt făcute de prietena mea Hajni, fotograful de serviciu. 🙂

Ați vizitat locul? Vreau să vizitez locuri deosebite. Vă rog, recomandați-mi. Mulțumesc anticipat.

Photo Credits: Hajni S.

Mela

Distribuie:
Share on Pinterest

8 comentarii la “Peștera de la Scărișoara, munții Apuseni

    1. Salut Hajni, ele sunt în formatul în care mi le-ai trimis. Nu cunosc o metodă de a le mări. 🙂 Ai dreptate că sunt mai puțin spectaculoase. Să vedem ce putem face în viitor. Mersi pentru atenționare. 🙂

    1. Îți doresc să ajungi în munții Apuseni în general, nu neapărat la peștera Scărișoara. 🙂 Zona este minunată, e aer curat dar oamenii sunt cam ciudați pe acolo. 🙂

Lasă un răspuns