Interviu

Interviu 165 Olga Alexandra Diaconu

📋 Bună. Cum v-ați descrie?

Nu m-am gândit niciodată să mă descriu altfel decât prin poeziile mele. Am încercat să mă cunosc prin scris, de aceea toate poeziile mele sunt datate. Păstrând data diferitelor trăiri, mi-am dat seama că trăirile mele, și implicit ale cititorilor care se recunosc în ele, sunt schimbătoare. Și este normal să fie așa, pentru că viața nu este altceva decât o înșiruire de încercări existențiale care ajută sufletul să evolueze.

Dacă încerc acum să mă analizez, pot spune că sunt interiorizată, nu mă plictisesc niciodată singură. Totuși, nu mă consider introvertită, pentru că îmi place să socializez, atunci când am prilejul, dar nu caut neapărat să fiu în preajma celorlalți.

Până acum vreo 20 de ani, eram pasionată de filozofie și încercam să îmbrac poetic diferite idei filosofice. Ca exemplu, volumul de debut ,,Dreptul la nemurire,, în care am inclus idei din filosofia presocratică. Apoi am avut niște trăiri oarecum mistice – revelații cu sfinți, apariția cerului deschis cu proiectarea mai multor sfinți și a unor porumbei de lumină – care s-au transformat într-o sursă de inspirație pentru mine, concretizată în scrierea a trei volume de poezie mistică – Ochiul de veghe, Lumina de pe Munte, Năstrapa nevăzută. Acum am făcut un pas mai departe și sunt interesată de lectura unor cărți de spiritualitate care descriu universul și ființa umană din perspectiva fizicii cuantice. Așa a apărut volumul Magul din inima mea, încă nepublicat.

De fapt, nu am fost întotdeauna interesată numai de poezie. Am avut o perioadă de 8 ani în care am scris un roman – Așteptând să vină un val – și n-am scris aproape deloc poezie.

Am avut o altă perioadă de 7 ani în care am scris doar despre opera lui Mircea EliadeCreație și creativitate în viziunea lui Mircea Eliade. Toate cărțile mele, apărute pe hârtie, sunt postate pe diferite site-uri pe internet. E de ajuns să scrieți numele meu pe Google și mă găsiți.

Iar acum sunt interesată de poezia cuantică în care eul poetic se situează puțin altfel față de poezia mistică, pentru că încearcă să înțeleagă Divinitatea și să comunice cu Ea prin intermediul cunoștințelor dobândite din fizica cuantică.

📋 De când ați prins drag de lectură și ce înseamnă aceasta în viața dvs?

Am început să scriu încă din clasa I, poezia respectivă era dată ca temă de vacanță, așa că am luat tema în serios și am scris poezia despre primăvară, așa cum ne ceruse învățătoarea. Am reluat scrisul poeziilor prin clasele a treia și a patra, apoi am renunțat pentru mai mulți ani, fiindcă eram pasionată de compuneri. De pe atunci oscilam între poezie și proză. Genul de poezie pentru care aveam aplecare exista în mine în stare latentă și nu se putea dezvolta pentru că îmi lipseau cunoștințele necesare. Trebuia să mă cultiv mai întâi, dar, desigur, și să trăiesc viața, cu bune și cu rele.

📋 Recomandați-ne câteva cărți care v-au impresionat.

M-au interesat întotdeauna scriitorii care aveau ceva interesant de spus despre viață și știau cum s-o spună. Dintre poeți, îmi vin acum în minte Lucian Blaga, Ion Barbu, Ion Pillat, Al. Philippide, Ch. Baudelaire, G. Apollinaire, Mallarmé.

Dintre prozatori, mi-au plăcut Ernesto Sabato, Virginia Wolf, B. Pasternak cu romanul său arhicunoscut ,,Doctor Jivago,, Mi-au plăcut și alții, clasici sau contemporani care nu-mi vin acum în minte.

📋 De unde a pornit dorința de a scrie?

Am spus deja mai înainte că la început scrisul s-a confundat cu tema pentru acasa, fie poezie, fie compuneri. Apoi am tranformat compunerile în versuri.

📋 Ce vă inspiră?
Mă inspiră tot ceea ce trăiesc, tot ceea ce lasă urme în sufletul meu. Am spus mai înainte că am fost interesată mai întâi de filozofie, apoi de religie, apoi de cosmos, om și Divinitate, văzute prin intermediul fizicii cuantice.

📋 Sunt poeții mai sensibili decât scriitorii în general?

Există diferite feluri de scriitori: unii sunt doar poeți, alții doar prozatori, alții sunt multivalenți, adică prozatori, poeți, eseiști sau critici literari. Printre aceștia din urmă mă includ și eu, întrucât am publicat 8 volume de poezii, dar și un roman și un eseu despre opera lui Mircea Eliade.

📋 Ce ne puteți spune despre cărțile dvs.?

Cărțile mele reflectă o împletire a trăirilor mele cu lecturile mele. Am vorbit mai înainte despre pasiunea pentru filozofie, apoi pentru mistică, iar acum pentru interferența fizicii cuantice cu spiritualitatea.

Am un volum de poezii dedicat primăverii, Intrare în primăvară. Un alt volum, Hora stihiilor surprinde stihiile, elementele cosmice, atât în natură, cât și în om. Romanul meu, Așteptând să vină un val descrie tipuri diferite de personaje: intelectuali sau oameni simpli cu trăirile și dramele lor, provocate chiar de felul lor de a vedea viața.

Eseul despre opera lui Mircea Eliade, Creație și creativitate în viziunea lui Mircea Eliade arată modul în care autorul înțelege termenii de creație și creativitate, ideile din eseurile lui mitice care se reflectă și în proza lui, mai arată cum înțelege autorul fantasticul în literatură și cum îl deosebește de realitate. Fantasticul conține, de fapt, niște semne divine, pe care doar unele personaje știu să le descifreze. Și, în sfârșit, faptul că istoriile diferitelor religii, pe care Eliade le-a studiat, arată unitatea spiritului uman pe diferite continente.

📋 Ce credeți despre literatura actuală din România?

Dacă numim literatură actuală cea de după 1989, pot spune că sunt dezamăgită, pentru că sursa de inspirație a poeților tineri mi se pare banală, nu apar aventuri existențiale profunde, așa numita poezie minimalistă nu mi se pare a fi ceva care va rezista în timp. Desigur, sunt și excepții, pe care, poate nu le știu.

Chiar azi am descoperit pe facebook o poetă interesantă, Carmen Secere. Nu știu exact ce vârstă are, dar cred că poate fi inclusă la poezia actuală. La ea apar din plin trăirile existențiale ale acestor vremuri, redate într-o manieră semi suprarealistă care am văzut că place foarte mult, unui public foarte larg. Maniera mea de a scrie nu place unui public la fel de larg, dar cred că fiecare poet are locul lui sub soare. Nimeni nu scrie întâmplător, când e vorba de poezie, nu de o simplă versificație.

📋 Ce proiecte literare aveți?

Proiectele mele literare actuale țin de pasiunea mea pentru lectura unor cărți de spiritualitate. Inspirația va veni de la sine și se va concretiza în alte poezii cuantice, pe lângă cele scrise până acum în volumul de poezii Magul din inima mea .

📋 Un mesaj pentru cititorii care nu citesc poezie. Vă mulțumesc.

E cam greu să trimiți un mesaj celor care nu sunt interesați de poezie. S-ar putea ca mesajul să nu ajungă la ei, fiindcă ei nu citesc interviurile poeților și poezia lor, nici atât. Pentru cazul în care s-ar putea să greșesc, pot să le spun doar atât: e bine că iubiți viața, dar s-ar putea s-o găsiți și în poezie și să aveți astfel o altă perspectivă asupra vieții pe care o trăiți. Poezia conține esența vieții voastre.

Mela

 

 

 

Distribuie:
Share on Pinterest

2 comentarii la “Interviu 165 Olga Alexandra Diaconu

Lasă un răspuns