Interviu

Interviu 164 Liliana Corobca

📋 Ce vă definește?

Simțul umorului, perseverența și alte cuvinte simpatice.

 

📋 Ce înseamnă lectura pentru dvs.?

În diferite momente, înseamnă diferite lucruri. Cel mai mult, am citit și aș vrea să citesc din pură plăcere. Nu există mai plăcută „zăbavă” pentru mine.

📋 Ce v-a determinat să scrieți?

Naivitatea și o încredere în forțele mele, în talentul și originalitatea de care am dat dovadă la primele începuturi, încurajate mult și de cei din jurul meu. Există forța sau energia care te împinge să scrii și o am.

 

📋 În ce măsură vă regăsiți  dvs. în „Imperiul fetelor bătrâne”?

Am mai spus, am mai răspuns la această întrebare: în măsura în care mă regăsesc și în celelalte personaje ale cărților mele, aici era cineva mai aproape de condiția mea, de singurătatea mea de scriitor. Dar am romanțat, am poetizat, am creat un personaj. Pornesc de la o idee, de la o poveste, niciodată de la mine, așa cum sunt în afara cărților.

 

📋 Cum se vede România din Chișinău?

Nu știu, se vedea fantastic pe la sfârșitul secolului trecut, dar stau de 20 de ani în București, iar la Chișinău am stat doar cinci, la facultate.

📋 Ce cărți de autori moldoveni ne recomandați?

Mă tem că autorii născuți în Moldova și care scriu în limba română se consideră autori români sau sunt considerați astfel. Mă tem că pe vreunul minunat nu l-am descoperit încă, așa că nu-mi asum genul acesta de recomandări.

📋 Ce ne puteți spune despre cărțile dvs.?

Tematic: Negrissimo – scrisul la negru, plagiat; Un an în Paradis – trafic de ființe umane; Kinderland – copii abandonați, efectele migrației; Cenzura pentru începători, o introducere; Imperiul fetelor bătrâne – singurătate, nebunie și război, Caiet de cenzor – instituția cenzurii; altfel încerc să descriu situații extreme și oameni care încearcă să supraviețuiască, iar cititorii să răsufle ușurați că ei nu trec prin așa ceva…

 

📋 Am fost la lansarea romanului  „Caiet de cenzor” la târgul de carte „Alba Transilvana”. Cu ce e diferită această carte?

Ca temă, e diferită de celelalte, ca stil seamănă cu Negrissimo un pic. E poetică, după părerea mea, când nu las limba de lemn a cenzurii să avanseze prea mult. E până acum singura care nu se ocupă de postcomunism, acțiunea are loc în 1974, deși e doar un pretext..

📋 Ce ne puteți spune despre profesia dvs?

Mi-am dorit să fac din scris o profesie și încă nu am reușit.

📋 Ce planurilor literare aveți?

Planurile care se spun nu se îndeplinesc. Nu cred în asta, dar profit de întrebarea confuză și nu le descopăr.

 

📋 Ce opinie aveți despre Alba-Iullia?

Îmi place parcul cu cetate. Aerul curat.

📋 Ce le transmiteți cititorilor români? Mulțumesc.

Să citească mai mulți scriitori români. Și eu mulțumesc.

Mela

Distribuie:
Share on Pinterest

Lasă un răspuns