Ce cred eu despre ...

O biserică și opinii personale despre religie

 

Încerc pe cât posibil să nu intru în biserici. Când o fac o fac doar în scop turistic. Mă interesează arhitectura și aspectele istorice legate de aceste clădiri.

Sunt ortodoxă deoarece părinții mei sunt și chiar nu am avut vreun drept de decizie la șase săptămâni când s-a produs botezul. Dar acest lucru nu mă face ortodoxă. Aș vrea să existe o chestie prin care să cer să fiu scoasă din această religie și, da, cred că pot face o cerere.

Despre cealaltă religie majoră în România, catolicismul am o părere și mai rea. Și eu mereu am argumente fondate și multe. Rolul Bisericii Catolice a fost major în cadrul războaielor, în condițiile în care Biblia are între cele 10 porunci una care zice: să nu ucizi! Papii au instigat la război cu mult zel. Există  documente istorice în acest sens.

Pe de altă parte catolicismul îmi face greață la propriu doar când mă gândesc la faptele care se petrec în cadrul lui, respectiv abuzurile sexuale asupra copiilor și nu numai.

Sectele nu mă dau pe spate nici ele. Nu cred și nu vreau să cred că voi ajunge în Cer să devin înger, cum spun Penticostalii și Baptiștii, cu diferențe minore între cele două. Ce să fac în cer? Să zbor? Ca să ce? Plus că ei afirmă că în Cer vor fi case din aur și practic totul va fi din acest metal.

Dar e conform oricărei rațiuni al unui copil de 10 ani că aurul e un metal, unul greu și nu prea are cum să „plutească” în Cer. Treaba lor însă, să creadă în asta dar dezamăgirea va fi cam mare.

Nu, nu sunt atee. Cred în Dumnezeu, cred că are un nume și că el ne iubește indiferent de atitudinea noastră. Știu că nu voi ajunge în Paradis dar nici nu cred că merit, așa că e fair enough. 🙂 Mă rog lui, mă ajută mereu deși nu merit de cele mai multe ori.

Cât despre impunătoarele biserici știu că nu sunt locuri unde Dumnezeu există, ci locuri create de oameni, pe banii oamenilor nevoiași. Când văd altarele din aur mă întreb mereu de ce cred preoții că Dumnezeu are nevoie de aur, El, creatorul tuturor lucrurilor!?!

Nu, preoții au nevoie de aur, de haine cu fir de aur, de bani cât mai mulți deoarece se considera reprezentanții divinității, fiind însă asemenea fariseilor din vremea lui Isus, dacă nu mai rău.

Ei amenință oamenii cu Focul Iadului (loc care nu există de fapt), astfel că enoriașii​ dezvoltă o frică aproape obsesivă de Iad și cred că dând banii bisericilor vor scăpa de acesta. Și să nu mai zicem de moaște unde oamenii devin animale de pradă dovedind o ignoranță pe care nici nu o pot cataloga destul de bine folosind termeni politicoși.

De ce nu se construiesc spitale și azile de bătrâni în locul bisericilor? Acestea ar fi utile pentru toată lumea, având în vedere groaznica situație din sănătate și nu numai din țară.

Acest articol poate fi considerat o revoltă personală. Știu că mulți dintre voi nu sunteți de acord cu ce am scris dar asta nu înseamnă nimic. Am liber arbitru și mi-l folosesc.

Apropo și în Grecia lumea se înghesuie să pupe oase ale „sfinților”, deci nu sunteți singurii și există și alte țări unde oasele valorează mai mult decât credința în sine sau sunt parte integrantă din aceasta.

Mă întreb cum pot fi oamenii atât de orbi? Cum pot să creadă legați la ochi și anesteziați la creier și să nu cerceteze? E oare mai ușoară această cale? Sau ei o văd ca unica cale? Poate … Dar e așa de trist …

Mela

 

 

Distribuie:
Share on Pinterest

7 comentarii la “O biserică și opinii personale despre religie

 1. E trist si …chiar revoltator! De atata timp, de secole, unii oameni se lasa ”orbti” de preoti, etc.!
  Si eu merg foarte rar la biserica! Dar eu cred in Dumnezeu si ma rog lui! Si ii multumesc zilnic! Sunt atunci doar eu si EL, si nu inconjurata de preoti…auriti!
  Si nici nu pot rosti rugaciunile care se ”canta” in biserica!
  Pe de alta parte, nu pot insa sa ii combat (pe fata, direct) pe cei care sunt..foarte religiosi, chiar bigoti!
  Din lasitate, din comoditate, de frica? 🙁 Sau toate trei…..?

  1. Manuela să știi că ești plină de surprize mereu plăcute. 🙂 Mulți oameni sunt conservatori doar de dragul de a fi în rând cu lumea dar tu ți-ai exprimat în mod direct opiniile, ceea ce e de admirat. 🙂 Bigotismul va exista mereu dar ce contează cu adevărat sunt opiniile sincere precum ale tale care fac diferența între turmă și oamenii altfel, deosebiți, interesanți. 🙂 Mă înclin în fața ta și sper sa ne cunoaștem vreodată și personal. 🙂 Mulțumesc!

   1. Mulțumesc mult, Mela draga, pt.cuvintele frumoase. Da, ar fi fain să ne cunoaștem personal! Weekend plăcut! 🙂

    1. Aceste cuvinte le meriti cu prisosință. 🙂 Într-adevăr! Si ție sfârșit de săptămână minunat. 🙂

 2. Se pare ca suntem pe aceeasi lungime de unda. Nu cunosc religia catolica, deci nu ma pot pronunta. Dar legat de biserica ortodoxa….hmm, , lehamite, nervi, etc Nu-i suport pe preoti, desi am intalnit si oameni care au har . Acestia sunt insa putini, prea putini. Inainte mergeam lunar la biserica. Din pacate am incetat. Merg foarte rar si asta tot din cauza uinui preot. Cred in Dumnezeu, cred ca EL ne iubeste indiferent de culoare, sex, orientare sexuala etc.
  Suntem orbi?? Poate. Dar mai cred ca noi romanii suntem si snobi si ipocriti.

Lasă un răspuns