Interviu

Interviu 161 Miriam Oana

📋 Bună Oana. Ce ne poți spune despre tine?

Bună, Mela! Eu sunt Oana, am 30 de ani, de profesie sunt profesor de limba și literatura română, însă, momentan, lucrez de acasă ca traducător, fapt care îmi permite să citesc mai mult și să experimentez mult mai multe lucruri, să călătoresc mai mult.

Iubesc copiii, animăluțele (am 2 câini și 4 pisici), natura (locul unde mă simt în elementul meu, mai ales că trăiesc aproape de munte) și, bineînțeles, iubesc cititul, care a devenit de foarte mult timp o prelungire a ființei mele.

Îmi place să scriu, este singura modalitate prin care pot vorbi despre mine. Față în față mă inhib, de regulă, trebuie să cunosc foarte bine persoana pentru a îmi deschide sufletul. Îmi place să călătoresc, oriunde și oricând, pentru că acest fapt mă ajută să cunosc mult mai multe culturi și moduri de viață.

📋 Ce înseamnă pentru tine religia ta?

Nu știu dacă mi-am pus vreodată această întrebare, mai ales că a fost o alegere făcută cu vreo 10 ani în urmă… Cred că este răspunsul la unele întrebări care mă bântuiau odată și cred că una dintre puținele constante din viața mea, pentru că, de felul meu, sunt impulsivă și mă plictisesc destul de tare de lucruri…

 

📋 Ce rol are lectura în viața ta cotidiană?

Pentru mine, lectura deja a devenit o prelungire a ființei mele, nu mai este demult doar la stadiul de simplu hobby. Ea este mult mai mult decât atât, este hrană pentru minte și inimă, o adevărată oglindă pentru suflet. Este un adevărat mod de viață și, uneori, o muncă reală, dar care nu implică nici un fel de plictiseală sau corvoadă.

În paginile cărților, am descoperit o adevărată reflexie a propriului eu, un alter-ego al meu aș zice. Lectura este o adevărată terapie împotriva stresului cotidian, aducătoare de liniște și pace interioară. Este locul unde îmi place cel mai tare să evadez, să mă pierd…

📋 Recomandă-ne vreo 10 cărți pe care nu trebuie să le ratăm.

Îmi este foarte greu să fac un top de orice fel, sunt foarte multe cărți bune, pe care nu ar trebui să le ratăm. Voi încerca să mă limitez doar la 10:

 1. „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell
 2. „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen
 3. Seria „Nemuritor” de Oana G. Arion
 4. „Accabadora” de Michela Murgia
 5. Seria „Harry Potter” de J. K. Rowling
 6. „Coliba unchiului Tom” de Harriet Beecher Show
 7. „La Medeleni” și „Lorelei” de Ionel Teodoreanu
 8. „Mănâncă, roagă-te, iubește” de Elisabeth Gilbert
 9. „Vânătorii de zmeie” de Khaled Hosseini
 10. „Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret” de Lisa See

📋 Ce alte preocupări ai?

Îmi place să călătoresc. Lucrând de acasă, profit din plin de acest lucru și plec de acasă de câte ori se ivește ocazia. De asemenea, îmi place să mă relaxez stând în grădină, cu animăluțele mele, pentru a observa doar cerul și să ascult zgomotele naturii. De aproximativ un an, am descoperit că îmi place să fac sport, în special kangoo jumps.

📋 Care e ultima carte citită?

Cea mai recentă carte citită este „Micuța balerină” de Corina Cîndea.

📋 Câte cărți ai în bibliotecă?

Nu știu exact, am pierdut șirul demult… Am în jur de 1000 de cărți cred, strânse de-a lungul timpului, unele de către părinții mei, cele mai multe achiziționate de către mine.

📋 Ce genuri literare preferi și de ce?

Îmi place foarte tare fantasy, lumea este destul de dură uneori, iar atunci când citesc am nevoie să evadez din cotidian într-o lume mult mai frumoasă și mai colorată. Iubesc la fel de mult și thrillerele, pentru că mă fac să îmi formez o multitudine de scenarii.

📋 În ce carte ai vrea să trăiești?

În mai multe, dar dacă trebuie să mă opresc doar la una singură, aș zice că mi-aș dori să pătrund în lumea fascinantă creată de Margaret Mitchell în „Pe aripile vântului”. Ce ar putea fi mai minunat decât lumea Sudului, multe crinoline și plantații, plus un ceai alături de Scarlett O’Hara și de Melanie Hamilton?! Cu ele alături, nu cred că nici măcar războiul dintre Nord și Sud nu ar fi chiar atât de imposibil de trecut…

📋 Ce părere ai despre autorii români contemporani?

Mult timp, nu am citit nimic scris de scriitorii români contemporani. Mult timp am avut concepția total greșită că după marii scriitori din trecut, nu mai avem o literatură română de calitate.

Însă, după ce am citit romanul „Ultimul viking” al Oanei Arion mi-am dat seama cât de mult m-am putu înșela și cât de mult trăiam cu niște preconcepții… Am ajuns să iubesc scriitorii români, pentru că îmi oferă literatură de calitate, emoții cât pentru o viață, aventuri minunate, lumi fantastice prin care îmi place să mă plimb din când în când, clipe feerice și bucurie… Îi recomand cu drag oriunde sunt întrebată de cărți pe care ar trebui să le citim și mă bucur ca un copil de fiecare dată când reușesc să adaug un nou titlu al unui autor român în biblioteca mea.

📋 Ce autori preferați ai?

Dintre autorii străini, Margaret Mitchell, Ruta Sepetys, Cecelia Ahern, Mary Higgins Clark, J. K. Rowling, Jane Austen, Lisa Genova, iar dintre autorii români, Mircea Eliade, Ionel Teodoreanu, Ion Minulescu, George Bacovia, Oana G. Arion, Monica Ramirez, Marina Neagu.

📋 Ce te-a determinat să îți faci blog?

Blogul meu a apărut mai mult dintr-o joacă, mult timp mi-a fost teamă să îl deschid, pentru că însemna să mă deschid foarte tare în fața oamenilor, iar eu sunt destul de introvertită… Aveam deja pagina de facebook, unde, din când în când, îmi notam gândurile. Mi-am dorit blogul pentru a împărtăși cu alți gânduri, trăiri, emoții, impresii despre cărțile citite.

📋 Ce reprezintă „Crâmpeie de suflet” pentru sinele personal?

În acest moment, „Crâmpeie de suflet” înseamnă acasă pentru mine, locul meu de evadare, locul unde se pot găsi bucăți din sufletul meu, dar și locul prin intermediul căruia am întâlnit oameni extraordinar de frumoși.

📋 Are profesia ta legătură cu cărțile?

Are, nu știu dacă am ales-o tocmai pentru că iubesc cărțile… Mult timp mi-am dorit să devin bibliotecar, apoi, datorită profesorului de română, care m-a învățat să iubesc limba maternă și literatura mai mult decât o făcusem înainte, am devenit profesor de limba și literatura română. În prezent, lucrez ca traducător, după 5 ani de lucru în învățământ. Așadar, aș putea spune că trăiesc înconjurată de cărți…

📋 Cum reușești să supraviețuiești prejudecăților religioase?

Nu știu dacă m-am întâlnit foarte des cu ele, așa câteva priviri pentru că stilul vestimentar este un pic diferit au fost, dar nu prea le observ. Mai există întrebări legate de acest aspect, dar eu le văd mai mult ca pe curiozități, este normal să ne intrige lucrurile pe care nu le știm.

Sunt deschisă de regulă și răspund cu zâmbetul pe buze tuturor problemelor. Când participam la târgurile de carte, mi s-a spus că am făcut să dispară unele prejudecăți, pentru că aveau impresia că femeia musulmană nu călătorește singură, nu citește și nici nu este foarte inteligentă, iar eu nu mă încadram în aceste tipare…

Locuiesc la țară, aici oamenii mă cunosc de mică, mă percep pe mine, ca om, nu religia mea. De asemenea, cred că eu am avut multe prejudecăți, temându-mă să scriu, crezând că oamenii vor vedea religia, iar nu gândurile mele… Dar și aici m-am înșelat, pentru că oamenii întâlniți sunt mult prea faini…

📋 Un gând pentru cititori. Îți mulțumesc.

Eu îți mulțumesc pentru interviu. Urmați-vă visele indiferent de ceea ce zice lumea! Aveți curajul de a experimenta, de a exploata, de a fi voi înșivă!

Mela

Distribuie:
Share on Pinterest

20 comentarii la “Interviu 161 Miriam Oana

  1. Cu drag, Oana. 🙂 Mă bucur că am avut ocazia să te cunosc mult mai bine prin interviul acesta. 🙂 Ești una dintre puținele persoane atât de minunate „întâlnite” în interviurile mele. Mulțumesc pentru asta!

 1. Minunat interviu! Sunt încântată să te cunosc mai bine, Oana, ești o persoană „luminoasă”, pozitivă și sensibilă, după cum se simte din fiecare răspuns dat! Mă bucur că am avut ocazia să te cunosc și personal!

  1. Și eu mă bucur că ne-am cunoscut și personal, dragă Oli. Mulțumesc din suflet pentru cuvintele frumoase! 💜💖💝

 2. Deși nu ma îndoiam nici o clipa de experiențele tale in literatura si nu numai,acum te iubesc si mai mult dupa acest interviu frumos❤️…si ii mulțumesc si doamnei care ti-a luat acest interviu,ii mulțumesc pentru ca ti-a dat ocazia de a demonstra ca femeia musulmană e cu totul alta decât lumea o caracterizează.Succes in tot ceea ce faci,inshaAllah 😍

Lasă un răspuns