Interviu

Interviu 160 Elena Ioana Danciu

📋 Bună. Ce ne poți spune despre tine?

Bună, mă numesc Elena Ioana Danciu, sunt profesoară de limba franceză la Colegiul Național Avram Iancu, Câmpeni (locul unde mi-am finalizat și eu studiile liceale) și la Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație, Arieșeni. Am 32 ani și locuiesc în inima Munților Apuseni, mai exact în localitatea Scărișoara, județul Alba.

📋 Ce înseamnă pentru tine lectura?

Pentru mine, lectura înseamnă relaxare maximă, o evadare din viața obișnuită, plină de griji și stres. Atunci când citesc, trăiesc cu maximă intensitate acțiunea din carte și îmi imaginez perfect spațiul în care aceasta se desfășoară. Practic, e ca și cum aș vedea un film.

📋 Recomandă-ne câteva cărți preferate.

Prefer romanele clasice, de „capă și spadă”, în special cele cu tentă istorică. Îmi place cum scrie Michel Zévaco ( colecția Pardaillan, Frumoasa Fiorinda etc.), Alexandre Dumas ( Dama cu camelii etc.), iar cărțile mele preferate sunt cele care au legătură cu familia imperială a Austriei: Franz Josef și împărăteasa Elisabeta ( Sissi) a Austriei.

📋 Ești cadrul didactic. Ce înseamnă pentru tine această profesie?

Încă de când eram copil, am visat la această profesie. Îmi amintesc că îmi plăcea să „mâzgălesc” cu pix roșu peste orice. Mi-e dragă această profesie, chiar dacă în societatea actuală, profesorul își găsește mai greu locul, uneori. Adică, eu consider că, de cele mai multe ori, sunt evidențiate în mass-media doar cazurile negative, în ceea ce-i privește pe profesori, iar cele pozitive, foarte rar.

📋 De ce crezi că e diferit să predai limbi străine în școlile de azi?

Cred că e diferit să predăm azi limbi străine în școală, în comparație cu școala de altădată, deoarece , în zilele noastre, avem acces mult mai ușor la informație, calculator, mijloace moderne de predare a acestora.

📋 Cum i-ai caracteriza pe elevii tăi?

Predau limba franceză pentru elevi, începând de la 12 la 18-19 ani. Fiecare elev e diferit, în felul său, acest lucru depinde, evident de etapa de vârstă prin care trece. Dar, trebuie să recunosc că elevii mai mici sunt mult mai interesați de tot ce e nou de descoperit etc.

📋 De ce ai ales această meserie?

Așa cum am afirmat deja, această profesie mi-a plăcut de mic copil. Sincer, nu m-aș fi văzut făcând altceva, deși, recunosc, partea financiară, în comparație cu alte profesii e mai puțin satisfăcătoare. Dar, e minunat, să modelezi caractere și să te întâlnești peste ani și ani, cu foști elevi, care te caută și îți amintesc cu drag de tot ce a însemnat pentru ei limba franceză, în școală.

📋 Ce alte preocupări ai?

Îmi place să citesc foarte mult, deși nu prea am timp pentru aceasta, fiind ocupată la școală cu tot felul de activități, susținere de grade didactice, inspecții etc. Îmi place să conduc mașina mea, acest lucru mă relaxează uneori, mă plimb, călătoresc, etc.

📋 Este limba franceză o necesitate în cadrul societății românești actuale?

Da, eu consider că este absolut necesar, în această epocă a tehnologizării, în care ne sunt deschise granițele lumii, să încercăm să învățăm, cel puțin 2 limbi străine. E adevărat că limba engleză este prima limbă de circulație internațională, dar și limba franceză are importanța ei. În plus, Franța, prin Ambasadă sau Institutul Cultural Francez de la Cluj, Timișoara etc. oferă elevilor și studenților români diferite modalități de achiziționare de noi cunoștințe, activități sau o bază materială de cărți, reviste etc. Astfel, cred că e necesar ca și noi să încercăm să învățăm, cel puțin, minimum de conversație, cultură și civilizație etc. în limba franceză.

📋 În ce fel e diferit să predai la o școală mică față de una mai mare?

Locuind într-o zonă mai mică, este evident că posibilitățile culturale sunt mai limitate. Dar, cred că e și un avantaj: elevii noștri, de la școli mici, majoritatea, vin cu o gândire și educație sănătoasă din familii…

📋 Ce crezi că îți oferă statutul de cadru didactic?

Părerea mea e că acest statut îmi oferă o satisfacție personală și cam atât. Din păcate, cred că rolul profesorului a fost minimalizat în societate, în ultimii ani. Oricum, este sigur faptul că, în zilele noastre, statutul de cadru didactic nu mai înseamnă ce era în urmă cu 50 ani. Dar, dacă mai există apreciere de la un singur elev sau părinte, atunci tot cred că e frumoasă această profesie.

📋 Care sunt trei cele mai importante lucruri din viața ta?

În primul rând cel mai important este sănătatea, fără de care, nu am avea nimic în viață. Apoi, familia mea, mai ales mama mea, care pentru mine este o eroină, pentru tot ce a făcut pentru noi ( eu și frații mei). Deocamdată acestea 2 sunt cele mai importante.

📋 Un mesaj pentru cei care vor să învețe limba franceză. Mulțumesc.

În secolul 21 se pune accentul pe plurilingvism și multiculturalitate, pe promovarea dialogului inter-cultural, astfel este absolut necesar să învățați și limba franceză, alături de engleză, germană etc. În plus, limba franceză este o limbă romanică, melodioasă și ușor de învățat.

Mela

Distribuie:
Share on Pinterest

Lasă un răspuns