Recenzie

Recenzie Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac

Titlu: Vara în care mama a avut ochii verzi

Autor: Tatiana Țîbuleac

Editura Cartier

Colecția Cartier Rotonda

Chișinău, 2017

Nr. pagini: 155

Genul: Roman psihologic

Nota: 10/10

Mulțumesc autoarei pentru carte (am primit cartea înainte de postarea în care am hotărât să nu mai primesc cărți pentru recenzii, plus de asta citisem „Fabule moderne” și știam că e o lucrare de calitate).

De Tatiana Țîbuleac am aflat prima data de la Igor Guzun prin amabilitatea căruia am primit două sau trei cărți, dintre care „Fabule moderne” , volumul de debut al autoarei, un volum de proză scurtă cel puțin uimitor.

Titlul cărții este din start atrăgător însă pe mine una nu m-a pregătit pentru povestea în sine. Cartea e psihologică. Criticul Radu Vancu compară romanul cu „Portocala mecanică”.

Cartea este scrisă cu furie, e plină de un limbaj dur deoarece e scrisă din perspectiva unui adolescent cu probleme psihice care a fost destui ani instituționat. Ura lui față de mama lui este feroce, are motive întemeiate să nu o suporte. Apoi este încă traumatizat de moartea surorii lui într-un accident stupid.

Dacă prima parte este dură, violență, plină de frustrări înăbușite, cea de-a doua contrabalansează totul. Deși pot părea două părți diferite din punct de vedere stilistic și ca atitudine scriitoricească, autoarea are măiestria de a face aceasta trecere lin, firesc.

Romanul conține flash back-uri între prezent și întâmplări de cele mai ori traumatizante din trecut. Mama cu ochii verzi (singură calitate găsită de fiu mamei inițial) și vara petrecută cu ea în Franța îi schimbă adolescentului psihotic viziunea asupra tuturor lucrurilor, începând cu mama care îl neglijase când avea mai multă nevoie de protecție, atitudinea față de cei din jur și de viața lui căreia simte nevoia de a-i da un sens în sfârșit.

Există atâta duritate dar și candoare în acest roman! 🙂 Pe mine m-au cucerit ambele în egală măsură. Tatiana Țîbuleac este o magiciană a cuvintelor, o ființă parcă venită dintr-o altă lume, una definitiv mai bună, care vine și ne aduce aceasta extraordinară poveste care are efectul de a ne uimi, de a ne fascina și uneori șoca dar și de a ne face mai toleranți față de alții dar și față de noi înșine.

Această carte va figura sigur în top 10 cărți ale acestui an pe lista mea. Foarte, foarte rar mi se întâmplă să fiu fascinată atât de mult și intens de o carte.

Îmi iau libertatea de a nu vorbi mai mult de poveste deoarece vă voi strica cu siguranță plăcerea lecturii și nu vreau asta. Cred că orice cititor care se respectă trebuie să citează romanul acesta. Vă va încânta dar și marca, vă va vindeca sufletește de răni pe care nici nu ați știut că le aveți.

Ultima mea recenzie pe site a fost a cărții Kinderland ( e AICI ) a Lilianei Corobca, tot o autoare din Republica Moldova și tind să cred că acești autori de dincolo de Prut sunt valoroși prin modul lor diferit dar minunat de a vedea viața, lumea și simțămintele.

De abia aștept să îl citesc și pe Igor Guzun dar și pe alți autori din Republică. Mă simt ca un miner care a descoperit un filon de aur într-un loc unde nu se prea aștepta. Acest sentiment este unul minunat, înălțător, cam greu de descris în cuvinte. Dar veți înțelege doar citind.

Vara în care mama a avut ochii verzi trebuie cumpărat și citit sau dacă nu, împrumutat (deși cred că e mai grea varianta asta). Vă rog să citiți cartea și să reveniți aici cu impresii. Cei care au citit-o deja îmi pot lăsa impresiile acum în comentarii. Mulțumesc.

Cartea de poate cumpăra de pe Libris cu 23 lei și transport gratuit.

Ce poate fi mai potrivit decât să citiți o carte care pe lângă că e extraordinară, conține în titlu și anotimpul în care ne aflăm?

Lectură plăcută!

Ce citiți?

Deși am 5 cărți începute, acum citesc „Câinii” de Allan Stratone, o carte Young Adult destul de interesantă dar care nu a reușit încă să mă impresioneze.

Mela

 

Distribuie:
Share on Pinterest

One Commnet on “Recenzie Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac

Lasă un răspuns