Recenzie

Recenzie Kinderland de Liliana Corobca

Titlu: Kinderland

Autor: Liliana Corobca

Editura Polirom

Colecția Polirom Top 10+

București, 2013, 2015

Nr. pagini: 197

Genul: Ficțiune realistă

Notă: 10/10

Prima dată când am auzit de Liliana Corobca a fost la târgul de carte „Alba Transilvana” din anul acesta desfășurat în perioada 19-21 mai. A avut loc de fapt lansarea cărții „Caiet de cenzor”. Are deja publicate și alte lucrări printre care „Kinderland” și „Imperiul fetelor bătrâne”.

Cartea lansată nu mi-a stârnit atât interesul cât „Imperiul fetelor bătrâne” din care autoarea a citat fragmente savuroase. Din păcate, nu avea exemplare din această carte, fiind mai demult publicată, astfel că am ales, for a change, „Kinderland” urmând să fac rost neapărat de „Imperiul fetelor bătrâne”. „Kinderland” e tradus în limba germană și în slovenă.

Autoarea s-a născut în Republica Moldova. Este o femeie firavă, finuță și ușor timidă însă deosebit de inteligentă. Mă bucur că am avut ocazia să o cunosc personal. În curând voi publica un interviu cu ea.

„Kinderland” este o carte a tristeții dar și a realității în egală măsură. Tema cărții este „banii lungi” (nu știu exact ce vrea să zică autoarea prin „lungi” dar eu înțeleg că se referă că ajung mai mult de-aia sunt lungi). Părinții sunt plecați în străinătate să câștige acești bani în timp ce copiii sunt lăsați acasă cu rudele nepăsătoare sau chiar singuri.

Cartea este povestea tuturor acestor copii care primesc uneori bani, haine folosite, jucării și dulciuri dar nu dragoste, nu protecție, nu siguranță.

Cristina este o victimă a „banilor lungi”. Mama ei are grijă de alți copii în Italia, iar tatăl e plecat prin Rusia. Fetița are 12 ani și doi frați de grădiniță în grijă, plus toate treburile casei, animalele. Ea e responsabilă pentru toate deciziile greșite ale părinților. Dar nu se plânge. Își acceptă soarta, este optimistă, își educă și ajută frații cum poate, face față situațiilor de tot felul. Traiul la țară în Republica Moldova nu e raiul pe pământ, știm asta din start.

Cristina nu este singura în situația asta. Aflăm și despre alte destine de copii părăsiți care gestionează situația mai bine sau mai rău. Lumea satului este oricum limitată iar prin lipsa părinților devine un univers ostil copiilor părăsiți care trebuie să se protejeze de orice factor nociv din exterior. Cristina reușește să facă asta cu succes, cu optimism și o voința de fier.

Deși tema cărții e una tristă, Cristina îmbunează situația, reușește să vadă frumosul din hidoșenie, să vadă avantajele chiar acolo unde acestea lipsesc, să facă viața fraților ei suportabilă, fără probleme. Este o mamă perfectă, drămuiește banii și mâncarea, are totul sub control, este o eroină modernă, fără nicio exagerare.

Mama lor vine dar pentru puțin timp dar aduce cu ea stropi de bucurie și speranță în sufletele copiilor. Restul viețuirii stă în convorbirile telefonice regulate care aduc alinare dar nu protecție maternă.

Semnificația titlului nu e tocmai cea imaginată de mine, deși sensul final e același. Vă las pe voi să descoperiți de ce cartea se numește „Kinderland” și nu altfel.

Cartea m-a impresionat profund deoarece prezintă o realitate a zilelor noastre și nu e o poveste fantasy de doi bani (cărțile fantasy din Romania sunt niste fabulații tâmpite ale unora care nu știu când se scrie „ia” și când „i-a” și mă abțin cu greu să nu dau nume). Scrieți despre viață, nu ce visați noaptea. (Sorry, chiar nu m-am putut abține.)

Liliana Corobca este pentru mine o revelație. Mă bucur că am cunoscut-o personal înainte de a o citi. Să vă zic iar că voi cauta și cumpăra „Imperiul fetelor bătrâne”? Și da, voi citi și cartea recent lansată „Caiet de cenzor”.

Cartea o găsiți AICI cu 24% reducere, la doar 10,99 lei.

Yes, am găsit „Imperiul fetelor bătrâne” AICI și încă la un preț bun  🙂 Deja mi-o imaginez răsfoind-o.

Caiet de cenzor” se poate cumpăra de AICI deocamdată fără reducere.

Lecturi frumoase de vară.

Ce citiți, apropo?

Eu încă am alte 4 cărți începute.

Liliana Corobca m-a scos din reading slump. Mersi. 🙂

Mela

 

Distribuie:
Share on Pinterest

Lasă un răspuns