Interviu

Interviu 159 Anca Spring

1. Bună. Cine sunteți ?

Servus, sunt Anca Spring, cea care a adus pe lume până acum patru volume de beletristică și anume, ”Amintiri…”, ”Îngerii nordului”, ”Anotimpuri albastre” și ”Când părinții dor”, toate cu tematică Lgbt.

2. Ce înseamnă cititul pentru dvs. ?

Este o veche pasiune, de dinainte să încep clasa întâi, și care mi-a oferit accesul la o multitudine de povești, de personaje, lecții și vise. E calea care face posibilă incursiunea cea mai complexă în imaginația celor ce scriu.

3. Ce cărți ne recomandați ?

Personal, prefer literatura realistă, autobiografiile, cărțile despre Holocaust, iar recomandările depind de gustul fiecăruia. Mi-a plăcut în mod deosebit romanul ”Via Mala” de John Knittel.

4. Ce v-a făcut să scrieți ?

Frumusețea vieții. La vârste mai fragede îmi notam evenimentele esențiale pe care le trăiam, din dorința de a nu uita detaliile în timp, de a împiedica amintirile să se estompeze. Prima carte a apărut ca un mesaj adresat unei persoane dragi, apoi am reluat scrisul stimulată de cei care îmi cereau o continuare, dar și de faptul că avem prea puține cărți cu tematica pe care am abordat-o scrise de români.

5. Ce ne spuneți despre cărțile dvs. ?

Le-am conceput ca pe o lectură accesibilă tuturor, de plăcere, ușoară, de vacanță, având în vedere că lumea acordă tot mai puțin timp cititului. Celor care au o impresie eronată referitoare la lumea Lgbt (literatură despre lesbiene și homosexuali), am vrut să le expun realitatea brută care nu este cu nimic diferită de cea a majorității.

Și minoritarii au exact aceleași preocupări, nevoi, dorințe, vise, trăiri ca și ceilalți, iar asta se reflectă în fiecare personaj din cărțile mele. Aproape nimic nu îi diferențiază sau ceea ce îi face diferiți este doar o simplă caracteristică a lor care nu îi definește decât parțial, nicidecum în totalitate. Sunt povești de viață contemporane, despre evoluție, maturizare, iubire, suferință, luptă și speranță. Personajele principale, dar și cele secundare, sunt tipologii ale membrilor comunității pe care îi întâlnim la fiecare pas, fie că știm asta sau nu.

6. Care este sursa de inspirație ?

”Games people play ”, cum spune un cântec, ce fac oamenii ca să-și umple sau să-și irosească timpul ce le-a fost dat. Un pic din realitatea pe care am cunoscut-o, un pic de imaginație.

7. Ce credeți despre ce se scrie acum în România ?

Nu prea știu ce se scrie acum, nici ce am scris eu nu am mai citit după ce s-a tipărit. Atâta timp cât îmi place o carte, nu contează când a fost scrisă.

8. Se citește azi mai mult ca în comunism ?

Împătimiții lecturii probabil citesc la fel de mult ca atunci. Totuși, nu putem nega că evoluția tehnologiei ne oferă și alte la fel de plăcute variante de petrecere a timpului în afară de citit.

9. De ce să vă citim?

Ceea ce-mi doresc eu este ca această lectură să vă aducă un ceas-două de relaxare, un zâmbet, o speranță că la capătul tunelului sau labirintului, pe fiecare ne așteaptă o luminiță. Important e să depășim obstacolele de pe parcurs, mai ales pe cele create de noi înșine. Curioșilor le doresc elucidare, cârcotașilor – pace. Nu există bucurie comparabilă cu cea pe care o simt atunci când mi se spune că ceea ce am scris l-a ajutat pe X sau pe Y să înțeleagă mai bine ceva sau pe cineva, să comunice cu cei din jur altfel, să (își) dezvăluie lucruri despre sine, mai ales când asta vine de la oameni necunoscuți.

10. Ce planuri literare aveți ?

Lucrez la a cincea carte, un roman care cel mai probabil se va intitula ”Victoria”, va apărea în toamnă, de asemenea mi-aș dori să pot scoate la lumină un volum cu niște cronici ale Clujului colorat pe care l-am cunoscut eu, cred că ar fi interesant. Nu îmi fac planuri pentru viitor, dacă voi simți că mai am de scris ceva, o voi face la momentul respectiv. Îmi doresc să realizez un curcubeu din culorile coperților cărților mele, mai am puțin până la el, dar acesta nu este chiar un plan literar.

11. Trei lucruri indispensabile.

Din fericire, mă pot dispensa de orice lucru, exceptând poate mijloacele de comunicare.

12. Un mesaj pentru cititori. Mulțumesc.

Un citat din cărturarul moldovean Miron Costin care era afișat undeva în școala mea generală : ” Căci nu este alta, mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă decât cetitul cărților”.

Mela

Distribuie:
Share on Pinterest

6 comentarii la “Interviu 159 Anca Spring

 1. O, Doamne! Cartea Via Mala e una din cărțile mele preferate, am citit-o de 2x! O am intr-o ed.f.veche, de la soacra mea moștenire. Iar citatul de Miron Costin a fost titlu dat pt.o compunere /eseu când eu si sora mea geamăna, participam la Olimpiada de română, faza pe oraș. Amândouă am „mers” apoi la faza pe județ. 🙂
  Am să o urmăresc pe scriitoarea Anca Spring și voi încerca să citesc și din cărțile dumneaei!
  Numai bine tuturor!

   1. Am cercetat….putin acum! Pe site ”elefant” cartea e cu 10 lei
    Pe site ”libris” cu 14 lei/
    Dar sigur o poti gasi la o biblioteca publica!
    O săptămână bună tuturor! 🙂

    1. Mulțumim pentru informație! 🙂 Cred că o voi cumpăra de pe una dintre cele două librării online. Zi cu soare, Manuela. 🙂

 2. P.S.Mi-am re-amintit unul din citatele mele preferate! Este scris de John Knittel. Dacă nu ma înșel, e chiar motto-ul cărții Via Mala.
  „…ceea ce nu am posedat niciodată, rămâne! Iar ceea ce avem, piere!”

Lasă un răspuns