Teatru

Am fost la Butoiul cu fericire

În prima zi a târgului de carte „Alba Transilvana” am fost la „Butoiul cu fericire” , un spectacol de teatru magnific. N-am mai fost la teatru de o veșnicie, așa că nu am stat pe gânduri. Sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba-Iulia era mai impunătoare decât mi-am imaginat.

Cei doi actori: Magda Catone și Tiberiu Păun au făcut un spectacol pe cinste. „Butoiul cu fericire” este titlul potrivit dar este unul și simbolic. Intrând în acest butoi începi să percepi lumea altfel, dintr-o perspectivă pozitivă, oricâte probleme ai fi lăsat în afara … butoiului.

Toată acțiunea se petrece în​tr-o crâșmă ordinară. Magda Catone este o chelnăriță semianalfabetă dar cu „școala vieții”, cam nemulțumită de munca sa. Tiberiu Păun este un client dar nu unul obișnuit locului. El venise doar să întrebe de o domniță blondă cu care avea întâlnite acolo.

Momente de umor punctează fiecare replică a Magdei Catone. Clientul este un profesor universitar cam falit, având în vedere „sistemul” nostru tipic românesc.

Piesa este plină de răsturnări de situație incredibile iar finalul este apoteotic.

„Butoiul cu fericire” este un simbol. Toți stăm în afara butoiului. Intrarea în el presupune un efort pe care mulți îl refuză din start deoarece nu cunosc consecințele. Trăim în lumea asta de afară, plini de griji, probleme, sentimente negative, frustrări diverse și nu observăm butoiul pentru că lumea e prea mare iar butoiul aproape insesizabil.

Pentru mine acest spectacol de teatru a fost așa o relaxare incredibilă. Eu nu mă pot relaxa. Sunt mereu încordată dintr-un motiv sau altul. Soluția? Voi incepe să merg la teatru!  Un spectacol ce merită văzut, apreciat, trăit.

Voi ce spectacole de teatru ați văzut recent?

Aș vrea niște recomandări. 🙂 Mulțumesc.

P.S. Deși pe afișele din poze apare luna martie, în Alba-Iulia spectacolul a avut loc în 19 mai.

# Mela

 

 

Distribuie:
Share on Pinterest

2 comentarii la “Am fost la Butoiul cu fericire

  1. Ma bucur, Mela, ca ti-a placut acest spectacol de teatru si ca ai reusit sa te relaxezi. Asa e cu participare la orice tine de arta, iti aduce o relaxare, o stare de bine! Zic eu! Eu – din pacate – nu am mai fost la teatru de multisor, desi in orasul meu avem un teatru de stat cu actori buni. Iar uneori vin si alte teatre din tara cu spectacole. Dar particip totusi la unele evenimente culturale. Recent, 2 seri la rand am fost la 2 concerte de muzica clasica din cadrul festivalului ”Sabin Pauta”. Si da, sunt si eu incordata mai mereu, iar cele 2 seri mi-au creat o stare tare faina!
    Iti / va doresc sa aveti ocazii sa va relaxati prin vizionari de / participari la evenimente culturale frumoase si cu adevarat valoroase! 🙂

    1. Tare aș vrea să existe și în Sebeș un teatru. Spectacolele de la Casa de Cultură sunt rare și cam deloc promovate, astfel că mereu sunt în contratimp. Îți doresc un final de săptămână minunat, Manuela.:)

Lasă un răspuns