Recenzie

Recenzie seria Urâții (vol. 1) de Scott Westerfeld

Titlu: Urâții

Autor: Scott Westerfeld

Tetralogie

Volumul 1

Editura Corint

Colecția Corin Teens

București, 2012

Nr. pagini: 414

Mulțumesc târgulcărții.ro  pentru acest exemplar.

Scott Westerfeld este atât scriitor dar și compozitor și designer în domeniul media. Ceea ce el scrie se încadrează în genul Young Adult science-fiction.  Este în special cunoscut pentru seria „Urâții” formată din 4 volume: „Urâții”, „Frumoșii”, „Specialii” și „Extraordinarii”. Deși intenția scriitorului a fost o trilogie, a continuat seria cu un al patrulea volum.

Sunt sigură că mulți dintre voi ați citit deja această serie, de aceea vă rog să îmi spuneți în comentarii părerea voastră personală despre ea.

Deși nu sunt fană a genului SF, cartea mi-a atras atenția de la primele 10 pagini. Avem de-a face din start cu două lumi total diferite (ulterior se vor descoperi și altele), cea a „frumoșilor” și a „urâților”. Dar nu e ceea ce ați crede imediat. Nu! Orice „urât” devine „frumos” odată ce împlinește 16 ani și asta în urma unei operații, apoi va avea parte doar de distracție și lucruri plăcute în mod aparent.

„Urâții” sunt condamnați să stea într-un internat, să respecte reguli, să fie marginalizați și să aibă o viață total fără sens. Tally însă știe să încalce regulile și se bucură de oarecare libertate, mai ales că simte lipsa prietenului ei care a devenit „frumos” cu 3 luni înaintea ei. Îi este dor de el și riscă intrând în orașul celor frumoși doar pentru a-l vedea, o acțiune periculoasă, pe muchie de cuțit.

Țelul lui Tally este să devină „frumoasă” cât mai repede posibil pentru a putea relua prietenia cu acel băiat. Între timp o întâlnește pe Shay care îi arată alte moduri de distracție dar și alte locuri de explorat. Shay prin gândirea ei reușește să îi lărgească puțin orizontul lui Tally și să nu creadă că a fi „frumos” înseamnă în mod automat fericire și distracție.

Momentul mult așteptat vine dar Tally are o surpriză cam neplăcută din partea autorităților. Va trebui să plece în căutarea prietenei ei Shay, altfel va rămâne urâtă pentru totdeauna. O întreagă aventură o așteaptă pe Tally care urmează instrucțiunile criptate ale prietenei ei fugare.

Despre finalitatea călătoriei lui Tally veți afla singuri citind cartea. Va descoperi o lume nouă care îi va oferi noi perspective de gândire. Singurul gând al lui Tally fusese mereu acela să devină frumoasă. Este asta oare destul pentru a avea totul? Nu ascunde oare aceasta înfățișare plăcută lucruri obscure?

Noi înșine trăim într-o lume formată din frumoși și urâți dar până și asta este relativ. Totul se reduce la gusturi clar subiective. Sau trăim noi într-o lume divizată în funcție de înfățișare? Au mai multe avantaje cei frumoși? În aparență, da dar în esență?

O carte care îndeamnă la meditație și asta deși e SF. Consider că este despre fiecare dintre noi și valorile pe care ni le alegem, modelele pe care le urmăm, în ce măsură lumea ne modelează sau ne lăsăm modelați de ea.

Ce pot spune e că de abia aștept să citesc volumul 2 al seriei, Frumoșii.

Primele 2 volume din serie le puteți cumpăra AICI la prețuri mici de tot.

Târgul cărții.ro are mereu oferte tentante. Pagina de FB o găsiți AICI.

Lecturi bune de vară. 🙂

Care e ultima carte citită?

Eu am câteva începute, vreo 4. 🙂

# Mela

 

 

 

 

 

Distribuie:
Share on Pinterest

2 comentarii la “Recenzie seria Urâții (vol. 1) de Scott Westerfeld

Lasă un răspuns