Interviu

Interviu 156 Rebecca Radd

1. Bună? Cine ești?

Bună! Numele meu este Rădulescu Raluca-Rebeca și scriu proză sub pseudonimul Rebecca Radd. De curând am devenit și bloggeriță (Vedeți blog-ul AICI). De asemenea, am început să scriu și poezie, însă în limba engleză.

2. Ce înseamnă cititul pentru tine?

Ceea ce reprezintă cititul pentru mine este greu de pus în cuvinte. Cititul înseamnă libertate, fantastic, posibilitatea de a trăi o mie de vieți și de a vedea cu ochii minții lucruri pe care, poate, nu le poți vedea în realitate.

3. De unde ideea de a scrie?

A scrie nu a fost pentru mine o simplă idee sau dorință, cât o nevoie. Încă din copilărie am fost o persoană creativă și am avut aceasta înclinație spre a-mi exterioriza emoțiile într-un fel sau altul. Simt că scrisul mă definește și face parte din mine.

4. Ce cărți preferate ne recomanzi?

Am câteva cărți preferate pe care le recomand mereu cu mare plăcere, printre care : „Dama cu camelii” de Alexandre Dumas-fiul, „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchelle, „Notre Dame de Paris” de Victor Hugo și „Maitreyi” de Mircea Eliade.

5. Ce carte citești acum?

Chiar acum citesc „Angeologia” de Danielle Trussoni. Un thriller de-a dreptul captivant.

6. De ce ai ales acel titlu pentru cartea ta de debut?

Am ales să-mi intitulez romanul de debut „Destinule, să te vedem ce poți!” pentru că eroina cărții înfruntă cu tărie soarta, neacceptând să stea de-o parte și să privească modul în care viața curge; ea este mai mult decât o marionetă în mâinile Sorții. Mai mult, după ce am stat să meditez un pic asupra titlului, am constat că acesta rezumă întocmai mesajul pe care doresc să-l transmit printre rândurile cărții : uneori, pentru a reuși în ceea ce-ți propui, trebuie să te iei „la trântă” cu viața și să lupți cu tine însuți și cu greutățile care îți apar în cale. Numai acela care este determinat să reușească, în suflet și-n minte, poate atinge Fericirea.

7. Ce planuri literare ai?

Până în prezent am publicat trei romane în limba română. Îmi doresc să public în continuare, însă îmi doresc să fac acest lucru în limba engleză. În primul rând pentru că am o dragoste profundă față de aceasta, iar în al doilea rând pentru că simt că în acest mod a-și putea atinge mai multe suflete.
Mi-am terminat primul roman în limba engleză, iar acum lucrez la editarea sa și, cu puțin noroc, acesta va fi publicat curând.

8. Cum vezi literatura română actuală?

Ah! O întrebare la care îmi este dificil să răspund. Atunci când ești implicat direct într-un domeniu este greu să-l privești în mod obiectiv. Cred cu tărie că România are multe valori literare de oferit, însă nu investește în ele (nu oferă nici sprijin moral, nici financiar, iar în unele cazuri nici măcar un mediu propice pentru dezvoltarea acestor talente). Există cărți bune pe piață, deși, observ cu regret că limbajul vulgar ia o amploare din ce în ce mai mare, iar sexul, care a vândut dintotdeauna, pare acum să fie un criteriu de bază. Nu contest faptul că un limbaj vulgar poate fi benefic pentru conturarea unui personaj, dar cred că nu ar trebui exagerat, din moment ce literatura înseamnă mai mult de atât. Cred că dacă literatura este adusă „în stradă” își pierde uneori valoarea.

9. De ce să te citim?

De ce n-ați face-o? Ha-ha. Glumeam… oarecum. Nimic nu-i mai greu pentru un scriitor decât să „se vândă”, cum s-ar zice. Cred că ar trebui să-mi citiți cărțile pentru că este posibil să vă regăsiți acolo sau să vă primiți porția de adrenalină și de romantism. Cred că merită să oferiți o șansă cărților mele nu pentru că ar fi perfecte, în fond, chiar și eu am fost la început de drum, ci pentru că în imperfecțiunea lor întruchipează oameni, povești, universuri pe care vă veți distra explorându-le.

10. Cum e să fii scriitor?

Obositor, aș putea zice. Dar extrem de satisfăctor în același timp. Multe persoane cred că să stai și să scrii nu-i cu adevărat o muncă. Ei bine, se înșeală. Ca scriitor, mintea mea nu trece pe modul vacanță, nu ia pauze, nu se oprește din lucrat la diferite idei doar pentru că e trecut de ora cinci după-amiaza. Chiar și așa, nimic nu se compară cu bucuria pe care o simți când îți vezi munca răsplătită : când un cititor îți dă un mesaj, când ești intervievat, când vezi că lumea te citește și reușești să le trezești o reacție. Cel mai rău pentru un scriitor e să lase publicul indiferent.

11. Ce iei cu tine pe o insulă pustie și de ce?

O agendă cu pix încorporat – trebuie să scriu.
O carte de filosofie – timpul trece altfel meditând.
Un cuțit de buzunar multifuncțional – pentru că este folositor.

12. Cum te vezi peste 5 ani?

Peste cinci ani, mă văd terminând facultatea și intrând în profesorat, implicându-mă în diferite activități literare și având publicate câteva cărți în limba engleză. De asemenea, în ritmul în care avansez, probabil că voi avea câteva sute de abonați la blog. Pe scurt, mă văd făcând ceea ce-mi place și ajutându-i pe ceilalți să-și atingă potențialul.

13. Un mesaj pentru cititorii tineri. Mulțumesc.

Nu vă opriți niciodată din a citi. Vă schimbă viața atât la nivel mental, cât și spiritual. De asemenea, luptați pentru visurile voastre oricât de imposibil de atins ar părea. Dacă aveți încredere în voi și munciți din greu, nimic nu vă poate sta în cale!

# Mela

Distribuie:
Share on Pinterest

Lasă un răspuns