Recenzie

Recenzie seria Florile de la mansardă de V. C. Andrews

Titlu: Florile de la mansardă

Autor: V. C. Andrews

Serie: 5 volume

Editura Litera

București, 2017

Nu știu dacă în mod oficial aceasta serie de numește „Florile din mansardă (asemenea primului volum) sau „Petale” dar nu contează foarte mult aspectul acesta. Ce contează e că am fost destul de inspirată să cumpăr această serie absolut magnifică. Este singura serie de cărți pe care am citit-o fără să citesc alte cărți între timp, cu excepția volumului final.

Seria este formată din cinci cărți. Este povestea a patru generații dintr-o mare familie. Primele două volume sunt scrise din perspectiva uneia dintre fiice, ca apoi să apară și alte perspective în următoarele volume.

Personal consider primul volum ca fiind definitoriu pentru întreaga serie. Să nu credeți că celelalte nu au valoare, dimpotrivă. Dar „Florile din mansardă” este volumul cu cel mai mare impact emoțional asupra cititorului.

Nu vreau să spun prea multe fapte concrete deoarece vreau să las plăcerea întreagă cititorului să descopere, să experimenteze și să simtă.

Pe mine întreaga serie m-a scos din zona de confort și m-a purtat într-o realitate paralelă incredibilă și terifiantă. O poveste atât de dură încât suntem tentați să credem că e o poveste cu elemente inventate. Apoi, în mod automat, ne gândim simplu că așa e viața dar, din fericire, nu viața tuturor ființelor umane.

Citind seria ajungem să ne gândim unde sunt limitele noastre în comparație cu destinul acestor personaje care în mare parte nu au fost vinovați decât că s-au născut într-o familie cu concepte deformate privind binele și răul și nu numai.

Trebuie să știți că nu e genul de carte pentru cititorii de romance. Cel mai bine ar fi că aceștia să mai scormonească în bibliotecă după un alt roman pe același calapod ca precedentul tocmai „savurat”.

Mă risc sa zic că aceasta serie este pentru un cititor deschis la ciudățenii, cu mintea liberă, fără prejudecăți tâmpite de niciun fel. Sunt cinci volume cu substanță, cu viață, cu suferință, nedreptate până la cer și înapoi, despre destin (deși eu nu cred în asta) crunt, despre vieți distruse, vieți de împrumut care își găsesc o „explicație” în volumul final dar aceasta nu e o justificare după părerea mea.

Personal nu consider că există undeva în carte sau în lumea asta o justificare clară pentru nimic, deși se încearcă să se „îndulcească” povestea de-a lungul volumelor.

O carte care marchează orice cititor sensibil sau nu, inteligent sau nu. E imposibil ca vreun cititor să rămână indiferent la aceasta serie, asta-i clar!

Din păcate seria s-a vândut la chioșcuri doar. Nu știu în ce măsură se găsește în librăriile online (voi mai cauta) dar faceți orice să o citiți, împrumutați-o de la bibliotecă, de la un prieten, de unde puteți.

Dacă găsesc seria undeva vă las linkul aici.

Vă aștept cu impresii pe cei care au citit deja seria dar și pe cei care vor să ajungă să o citească.

Ce citiți azi?

Eu citesc „Dumnezeu era-n vacanță” roman scris de o scriitoare recent descoperită și cunoscută (la târgul de carte „Alba Transilvana”), Doina Popescu – Brăila. Ea străbate țara în lung și în lat cu o Ambulanță de Literatură pentru a vinde cărțile proprii. Voi vorbi despre ea într-un articol viitor.

Lecturi bune cititori! 🙂

Mela

 

Distribuie:
Share on Pinterest

8 comentarii la “Recenzie seria Florile de la mansardă de V. C. Andrews

 1. Multumesc, Mela! Chiar ca mi-ai starnit interesul! Si cred ca si multora! 😉
  Am o mica cercetare…asupra autoarei, Virginia Andrews, cunoscuta mai mult ca V.C. Andews (coincidenta: e nascuta in acelasi
  an si luna ca mama mea!)
  Dupa cartea recenzata de tine, s-a ”facut” si un film in serii, in 2014.
  Am reusit sa vad si trailer-ul!!! Hmm, are ceva scene de violenta! Dar,
  O sa incerc sa caut la biblioteci! Si poate si la chioscuri, desi cartile care nu se vand acolo se trimit inapoi,
  nu le retin (in februarie a.c. s-au vandut la chioscuri, chiar si fara ziare sau revista, am citit un
  comentariu pe google)

  Un sfarsit de saptamana cu lecturi placute, va doresc! 🙂

  1. Bună Manuela. 🙂 Dacă ți-am stârnit ție interesul înseamnă că e în ordine. Nu știam de film, poate îl voi urmări curând. 🙂 Neapărat să citești seria. Sfârșit de săptămână minunat și ție. 🙂

   1. Mela, ref. ecranizarea acestei serii, ti-am trimis un e.m., ceva mai devreme! 🙂
    Iar ref.carti, am intrebat la un chiosc, e asa cum am scris mai sus! Cartile nevandute se returneaza….
    Am sa mai fac un ”research” pe net si apoi voi intreba si la biblioteci! Am prietene bune acolo!!! 😉
    (ah, si scuze ca am scris cu greseli la comentariul prim, era tarziu… dar…nu era toamna ;), cum ”spune” o romanta!
    Era seara ! 😉 🙁 )

    Un sfarsit de saptamana fain!!!! 🙂

    1. Eu cred că s-au vândut toate sau aproape toate. 🙂 Cu ceva noroc pot exista în biblioteci. Cât despre greșeli, nu e vreo problemă, stai liniștită. 🙂 Seară liniștită, Manuela.

 2. minunat Mela, nu te opresti……de unde scoti timpul?
  PS: totul ok….nu te preocupa….un weekend minunat iti doresc!

  1. Bună Dela, numai eu știu de unde scot timpul când sunt acasă dar reușesc. 🙂 Îți mulțumesc pentru loialitate și în speță pentru distribuiri. Sfârșit de săptămână minunat și ție. 🙂

    1. Îți mulțumesc Manuela pentru aceste linkuri. 🙂 Vor fi cu siguranță utile celor care doresc informații și vor dori să vizioneze filmele. 🙂

Lasă un răspuns