Interviu

Interviu 153 Doina Ruști

1. Ce este important de știut despre dvs.?

Că sunt romancieră.

2. Cum a afectat copilăria dvs. viața ca adult?

Copilăria mea a avut două capitole: unul foarte fericit si altul sumbru. Amândouă au lăsat urme în conștiința mea. Unul m-a ajutat să identific valorile vieții, celălalt m-a întărit. Amândouă sunt la fel de importante.

3. Cum ați intrat în lumea cărților?

M-am născut într-o casă cu biblioteci multe. Chiar în salonul de la intrare erau două. Apoi era biblioteca uzuală dintr-una dintre sufragerii. Însă aveam și o cameră transformată în bibliotecă, unde erau numai cărți. Bineînțeles, aceasta mi se părea cea mai importantă, iar când am descoperit că e închisă, am hotărât să citesc tot ceea ce era acolo. Cărțile pentru adulți. Prin urmare, experiența mea de cititor începe cu furișatul în acea cameră.

4. Care sunt cinci sau mai multe cărți care v-au impresionat de-a lungul timpului?

E o cruzime să mă pui să aleg!
Făcând o selecție pe negândite, aș zice: Din Odiseea lui Homer (în traducerea lui Lovinescu) am prins gustul aventurilor, Balzac m-a lăsat cu gura căscată. Am început să-l citesc pe la 13 ani și am învățat să supraviețuiesc. I-am citit cu voluptate pe Cellini (Viața lui Benvenuto Cellini scrisă de el însuși), pe Cervantes (Don Quijote), Louis-Ferdinand Céline (Moarte pe credit), Llosa (Conversație la Catedrala), Marquez (Un veac de singurătate). Am renăscut în proza lui Faulkner (Absalom , Absalom; Sartoris), lui Proust (În căutarea timpului pierdut). M-am primenit cu scrisul lui Coetzee (Dezonoare). Mi-am adâncit construcția cu Joyce (Ulise), mi-am consolidat stilul cu Michel Folco (Numai Dumnezeu și noi).

5. Ce v-a determinat să scrieți?

Am constatat că e o îndeletnicire foarte plăcută.

6. Ce alte hobby-uri aveți?

Film, călătorie, taifasuri.

7. Vorbiți-ne despre cărțile dvs.

Romanele mele sunt povești despre acele zone care m-au încântat la un moment dat. Cel mai recent se numește Mâța Vinerii și are ca subiect o întâmplare din anul 1798, pe cât de adevărată pe atât de fantastică. Cel mai tradus roman al meu este Lizoanca, povestea unei mici comunități, din zilele noastre. Manuscrisul fanariot este un roman despre o iubire din epoca fanariotă.

În Fantoma din moară am scris despre comunism. Zogru este povestea unui duh, iar Omulețul roșu vorbește hyperspațiu și fantasme. În Mămica la două albăstrele am transpus povestea unui adulter, din zilele noastre. Aici am împachetat o poveste în interiorul altei povești.

Am mai scris Patru bărbați plus Aurelius și Cămașa în carouri și alte 10 întâmplări din București. Toate îmi sunt la fel de dragi.

8. Aveți un blog. Unde vă putem citi?

Am un site: doinarusti.ro, pagină de FB, Twitter și toate celelalte:)

9. Ce credeți despre piața de carte românească de acum?

Cred că se cam mută pe net. Eu însămi am o mulțime de cărți pe telefon. Cred că nu va dispărea plăcerea cititului, ci modul de a citi se va diversifica mult. De pildă cred sincer că în curând oamenii nu vor mai căuta cărțile după titlu sau autor, ci după cuvinte-cheie, paragrafe, teme secundare, episoade etc.

10. Ce planuri literare aveți?

Secret.

11. Care sunt scriitorii dvs. preferați?

Pe câțiva i-am menționat deja.

12. Un mesaj pentru tinerii cititori. Mulțumesc.

Să nu aibă prejudecăți în alegerea cărților!

Mela

Distribuie:
Share on Pinterest

10 comentarii la “Interviu 153 Doina Ruști

 1. Interesant interviu! F.directe raspunsurile autoarei! Da, asa e: ”….nu va dispărea plăcerea cititului, ci modul de a citi se va diversifica mult.” Sunt de acord! Iar ref. ”carti pe telefon”, imi amintesc acum de o doamna (in varsta !!!), care fost cu mine intr-un salon de spital (anul trecut, in iunie) si citea toata ziua de pe un i-pad mic cat un telefon! 😉 🙂 Deci, daca doresti sa citesti, citesti de pe…orice!
  Numai bine! 🙂

  1. Mă bucur mult că ți-a plăcut interviul. 🙂 Acum la târgul de carte „Alba Transilvana” din Alba-Iulia am avut ocazia să particip la lansarea cărții „Mâța Vinerii” și să o cunosc personal. Este magnifică! Apropo, numele ei de familie de pronunța cu „i” accentuat deoarece e un genitiv. Voi face un articol despre asta curând. 🙂

   1. 🙂 😉 Astept cu interes articolul amintit de tine!
    (lucrarea mea de diploma, cum se numea pe vremea cand am absolvit eu facultatea de filo, acum
    se numeste lucrarea de licenta, a fost din,,,onomastica! 😉 Resp. ”Numele proprii in romanele lui Marin Preda. Mie imi placea mult acest scriitor, nu ….neaparat tematica! 😉 )

    1. Așadar ne-am întâlnit două absolvente de Filologie. 🙂 Perfect! Mi-ai trezit nostalgii cu privire la lucrarea de licență, așa că îți mărturisesc că eu am am ales ca temă Opera lui Gib. I. Mihăescu, un excentric în felul său. 😉

 2. A, anul trecut am recitit Donna Alba!

  Mela, intrebare mai ….pragmatica acum (mai ales ca nu pot sa te intreb pe….privat, resp.chat/mesenger FB):
  – de fiecare data cand scriu un comentariu trebuie scrisa/mentionata adresa de e mail! Asta mi-e clar! 🙂
  Dar tot de fiecare data trebuie sa bifam cele 2 casute pt. anuntare articol nou si pt anuntare comentariu nou????

  1. Să citiți și „Rusoaica”. 🙂 Dacă sunteți abonată prin email la postările blogului, le primiți automat pe mail în secunda în care apar. De asemenea, tot în mail găsiți un link cu răspunsul meu și de acolo puteți răspunde, cel puțin eu așa fac, din mail dar și de pe blog. 🙂 Să încercați așa Manuela și să îmi comunicați dacă funcționează. Seară frumoasă.

 3. Oricine se poate abona la blog în secțiunea specială sau cei care doresc să îmi trimită un mail cu subiecte literare, acest lucru este posibil la adresa: [email protected]
  Manuela, aștept un semn de la tine când poți pe adresa de mail de mai sus. 🙂

 4. O sa o iau de la biblioteca publica!
  Eu sunt deja abonata! Acum chiar ca am incercat inca o data sa ma abonez si mi s-a scris ca sunt deja abonata!
  Dar de mai multe ori nu am mai bifat casutele mentionate si atunci nu am mai primit notificari pe mail, nici pt articol nou, nici pt comentariu nou!
  In fine….vad eu cum va…decurge in zilele urmatoare!
  Seara si noapte linistite! 🙂 🙂

 5. Dacă ești abonată și nu primești notificările pentru postări noi înseamnă că trebuie bifate căsuțele. Eu sunt de partea cealaltă a „baricadei” și îți spuneam cum e la mine. Până și mie îmi vin notificările și nu cred că am bifat căsuțele respective. 🙂 Dar nu cred că sunt puse acolo degeaba totuși. Seară bună și noapte lină. 🙂 Mulțumesc pentru dialogul interesant! 🙂

Lasă un răspuns