Recenzie

Recenzie Măștile fricii de Camelia Cavadia

Titlu: Măștile fricii

Autor: Camelia Cavadia

Editura Trei

București, 2016

Nr. pagini: 233

Gen: Thriller

Nota: 10/10

Demersul de a scrie despre această carte este unul mereu subiectiv dar în același timp presupune și un strop de  obiectivitate. Veți constata de ce acest paradox. Cartea este una dintre cele mai tulburătoare citite vreodată. Aș putea da două exemple „Printre tonuri cenușii” de Ruta Sepetys dar și „Băiatul cu pijamale în dungi” de Boyne, cărți care m-au marcat mult.

Tema cărții este una pe care puțini îndrăznesc să o abordeze în scrierile lor, astfel că romanul Cameliei Cavadia este în primul rând un act de curaj. De asemenea, este o temă „definitorie” nației noastre „pașnice”.

Cartea tratează tema violenței domestice, a violenței din cadrul familiei unde se presupune că trebuie să fie armonie. Vezi să nu! Un tată bețiv, agresiv până dincolo de orice limită, semianalfabet, își confunda copiii cu niște saci de box, nescutind-o nici pe soție de o asemenea „onoare”.

Cartea asta nu vorbește despre o palmă în urma unei greșeli mari, e vorba de acea bătaie soră cu moartea pentru vini de multe ori închipuite sau născocite de mintea bolnavă a specimenului.

Trei copii maltratați zilnic fizic dar și psihologic, o mamă care nu intervine, o frică continuă, obsesivă, iată ingredientele unei vieți „obișnuite” ale unei familii „în ordine” / „în rând cu lumea”.

Spre bucuria totală a copiilor tatăl moare. Ei se află acum în situația de a fi extrem de fericiți de decesul tiranului și parcă cumva cuprinși de îndoiala că poate nu a murit și se poate ridica din cosciug oricând să îi bată iar.

Ema relatează viața lor rânduită mereu după bătăile și stările bărbatului care i-a conceput. Sunt scene dure, par incredibile însă sunt atât de reale încât cititorul simte durerea din fiecare cuvânt.

Veți rămâne marcați de această carte dar vă promit că vă va ajuta să înțelegeți multe lucruri, să empatizați cu copiii, să vedeți lumea altfel și să știți o dată pentru totdeauna că nimic nu e ce pare a fi.

Destinele copiilor sunt marcate iar și iar de copilăria lor amărâtă.  Eșuează în relațiile cu ceilalți dar și  în societate, deși au făcut studii în continuare dar parcă nu pot trăi in lumea firească a tuturor. Se simt excluși doar prin faptul că ei au trăit zi de zi cu frica, cu bătaia și corecția injustă.

O carte pe care ar trebui să o citiți toți. Nu zic asta pentru că aș fi primit-o gratis, nu, am cumpărat-o și s-a terminat cu „elogiile” o dată pentru totdeauna. Dacă nu citiți acest roman veți fi în mod automat mai săraci sufletește, nu veți putea vedea și simți o realitate care se întâmplă în multe familii din țară în care gunoiul este mereu ascuns sub preș. Aici totul de spune așa cum a fost, încât uneori veți fi nevoiți să faceți pauze în lectura pentru a respira.

Aș dori să aflu părerile celor care au citit „Măștile fricii” sau „Vina” pe care eu nu am citit-o încă dar urmează în curând.

Cei ce nu au citit cartea o găsesc AICI iar „Vina” o puteți cumpăra de AICI.

Lecturi plăcute să aveți!

Ce carte citiți în acest moment?

Eu citesc „Moarte printre nori” de Agatha Christie și „Dumnezeu era-n vacanță” de Doina Popescu-Brăila, o scriitoare pe care am întâlnit-o la târgul de carte „Alba Transilvana” și despre care voi scrie un articol.

Mela

 

 

Distribuie:
Share on Pinterest

4 comentarii la “Recenzie Măștile fricii de Camelia Cavadia

 1. Incerc sa citesc cartea recomandata acum de tine, draga Mela! Am scris ”incerc” pentru ca zilele acestea chiar am spus sotului
  meu urmatoarele: ”cred ca odata cu inaintarea in varsta, chiar si criteriile pentru alegerea lecturilor difera de cele din tinerete”! Zau, Mela! Nu imi MAI plac cartile ”dure” (a se citi: cu subiecte triste, dure, dar foarte reale.,.), dar nici acelea asa zise ”SIROPOASE”! 😉 🙁
  De aceea, (cred) mi-e si greu sa citesc autori noi si revin mereu la cei pe i-am mai citit si le cunosc stilul!
  Totusi, repet, voi incerca sa citesc macar una din cartile scriitoarei Camelia Cavadia! 🙂

  1. Manuela, e adevărat că preferințele noastre literare diferă nu numai în funcție de vârstă dar și de stare, de situații de viață diferite. Nu vreau să te oblig să citești cartea dar măcar dă-i o șansă. Voi scrie și despre „Vina”, cealaltă carte a autoarei, după ce o lecturez. 🙂 Și apropo de articolul scris acum ceva timp despre faptul că nu mai vreau cărți gratis pentru recenzii, să știi că m-am eliberat,am dobândit o liniște interioară care îmi face bine. Acum fac recenzia la o serie pe care trebuie să o citești pentru că tocmai în asta constă impactul lecturii: îți dă stări negative, ciudate sau pozitive care să te scoată din zona din confort. 🙂 Zi frumoasă cum mi-ai făcut-o mie prin comentariile tale, Manuela! 🙂

   1. Sa stii ca am remarcat ca – de cand ai scris articolul acela – recenziile tale sunt altfel! Mai faine, mai…adevarate! Inainte, unele (nu toate) recenzii ale tale erau parca prea…”cuminti”! Simteam o retinere! 😉
    Seara frumoasa si tihnita, Mela! 🙂

    P.S. Eheee, zona de confort se instaleaza tot…odata cu inaintarea in varsta! Si e …cam greu sa o parasesti! Trust me! 😉

    1. Comentariul ăsta al tău mă bucură nespus! 🙂 Da, recenziile au devenit pe bune. Nici înainte nu ridicam în slăvi o maculatură dar mă simțeam tot eu vinovată, ceva de genul: am primit cartea gratis, trebuie să pun și eu ceva de la mine, o gândire total falsă pentru că o carte proastă va rămâne așa, indiferent de „elogii”. Chiar m-am gândit să fac o categorie de postări: cărți proaste pentru că astfel nimeni să nu fie indus în eroare de marketing dar totuși există problema de gusturi, așa că vor fi cărți proaste din punctul meu de vedere. Vorbim peste un timp despre zona de confort instalată odată cu vârsta. 😉 Eu încă copilăresc! 🙂

Lasă un răspuns