Interviu

Interviu 152 Irina Calancea

1. Ce ne puteți spune despre dvs.?

Sunt un om simplu, care crede în frumos și visează la iubirea din povești. În al doilea rând, un om muncitor, care consideră că mereu se poate mai bine.

„Îmi place să cred că sunt un designer creativ, care participă prin activitatea de zi cu zi la satisfacția și bucuria clienților.” “Visul meu este fericirea absolută, în afacere, în viața personală și cea socială, în relațiile cu cei din jur. Asta-mi doresc și fac tot ce îmi stă în putință să îmi împlinesc visul.”

Antreprenor și designer-ul brand-ului de încălțăminte Irka Shoes iar mai nou acest brand a fost schimbat cu o nouă marcă – Irina Calancea.

Irina Calancea- este un brand de încălţăminte dedicat atât femeilor cât şi bărbaţilor. Cu o vechime de 5 ani pe piață, brand-ul este cunoscut în România și Republica Moldova.

2. Cum ați reușit să vă construiți o afacere?

Am început activitatea în 2011, pe atunci lucram într-o companie de asigurări, însă simțeam că nu mă regăsesc. Am hotărât atunci că vreau să fac ceva creativ, să fac ceva pentru mine. Având studii de design vestimentar dar și în finanțe, știam că sunt pregătită să pun baza unei afaceri.

Am dorit să fac un articol pe care femeile îl vor aprecia. În căutarea inspirației am ales să fac încălțăminte. Norocul a fost de partea mea, fiindca am avut șansa să învăț, să colaborez cu un atelier din România, am făcut câteva luni de practică, acolo am învățat tot.

Locuiam și activam în România și, prin urmare, clienții români au fost primii care mi-au apreciat creațiile. Ideile mele deveneau schițe apoi prindeau viață ca să corespundă, înainte de toate, viziunii proprii despre cum trebuie să arate pantofii ideali. Între timp și clienții de acasă din Basarabia m-au abordat cu comenzi pentru modele confecționate manual.

La un moment dat, aceștia erau foarte mulți și era greu să fac față cererii imense. De aceea, în 2012 am hotărât să deschid primul magazin de încălțăminte creată manual la comandă în Chișinău.

3. Ce reprezintă Republica Moldova dar și România pentru dvs.?

Mă împart mereu între două patrii: Republica Moldova și România și atunci când mă aflu în una din aceste țări îmi este mereu dor de cealaltă. Din acest motiv am creat și o colecție patriotică, denumită “Dor De Tricolor” .

Am transpus culorile ce unesc cele două patrii într-o colecție plină de culoare, patriotism și dor, culorile drapelului care sunt aceleași în ambele țări, roșu, galben și albastru! Am schițat fiecare pereche de pantofi pentru a transmite prin acest mod un strop de „țară”, pentru a ușura dorul sau accentua dragostea pură și profundă pe care o port.

4. Este dificil ca antreprenor într-o lume predominant masculină?

Femeia are un suflet sensibil, însă ea s-a aratat foarte puternică de multe ori chiar și în antreprenoriat. În ultimii ani femeile ocupă un procent din ce în ce mai mare în business și politică și asta ne motivează și ne încurajează să ne dezvoltăm, să ne expunem, să acționăm!

Domeniul în care activez este dedicat femeilor și puțin bărbaților, iar tangența mea cu bărbații este una de colaborare sau amicală.

Însă chiar dacă ar fi altfel, nu văd un impediment de dezvoltare, consider că ambiția, dorința și scopul, perseverența sunt cele mai importante atuuri pentru a fi independentă!

5. Cum vă mențineți optimismul?

În primul rând gândesc pozitiv, sunt veselă mai tot timpul cu zâmbetul pe față, din orice situație fiind chiar și neplăcută iau ce este bun, o primesc ca pe o lecție, experiență etc. Știu că este temporar, curând va trece.

Mă ajută mult domeniul în care lucrez, îmi aduce o mare satisfacție, energie, de fiecare dată îmi impun scopuri noi pentru a mă ține în tonus.

Un rol important au cei din familia mea și prietenii care mă susțin în tot ce fac, mă încurajează.

Clienții –fiecare din ei sunt extrem de importanți pentru mine, fiecare cuvânt, urare, apreciere mă fac să zbor, să demonstrez că pot și mai mult. Mulți mi-au devenit prieteni și sunt mândră de ei.

Îmi place să fiu recunoscătoare pentru tot ce mi se întâmplă. Uneori nu este suficientă ambiția, munca, trebuie și puțin noroc. Cred că sunt o persoană bună și că mi se întâmplă acele lucruri pe care le merit.
Pot să zic că sunt un om fericit!

6. Ce cărți v-au plăcut foarte mult?

Am scris o listă cu cele mai importante cărți pe care le-am citit în ultima perioadă, multe fiind despre dezvoltarea personală:
1. Cel mai bogat om din Babilon – George Clason
2. Tată bogat, tată sărac – Robert Kiyosaki
3. Secretele succesului – Dale Carnegie
4. Puterea prezentului – Eckhart Tolle
5. Lasă grijile, începe să trăiești – Dale Carnegie
6. De la idee la bani – Napoleon Hill
7. Forța gândirii pozitive – Norman Vincen
8. Antreprenoriat-Marius Ghenea
Și multe altele…

În utima perioadă citesc mai mult despre istorie.
Iar astăzi am cumpărat 2 cărți noi, pe care abia aștept să le citesc:

9. Războiul secret a lui Stalin- Boguslaw Woloszanski
10. Războiul secret a lui Churchill- Boguslaw Woloszanski

7. Ce activități preferate aveți?

• Cel mai mult îmi place să călătoresc, să cunosc tradițiile și istoria altor națiuni, să vizitez, sunt fascinată de gastronomie, peste tot mănânc mâncarea lor națională. Îmi plac țările orientale și orașele care au o istorie, cele medievale, castele, cetăți vechi, arhitectura, îmi place marea, muntele, simt că mă încarcă cu energie și plăcere maximă.
• Îmi place să ies cu prietenii, să fim cat mai mulți, să râdem, să dansăm, să ne bucurăm de momentele care ne aduc fericire.
• Să citesc, să merg la seminare, la diverse studii din domeniul bussiness-ului și al designului.

8. Sunteți o femeie de succes?

Consider că sunt o femeie împlinită fiindcă mi-am găsit job-ul dorit. Este important să faci ceea ce îți place – asta este un succes!

9. Ce sfaturi dați femeilor care doresc să fie propriile lor stăpâne conducând o afacere? Vă mulțumesc.

Să aibă curaj, perseverență, ambiție, dorința, să plece la drum cu idei și concepte noi, pentru a dezvolta o afacere profitabilă, și neapărat vor reuși!
Accentul trebuie pus pe calitate, confort, unicitate – dacă oferi asta unui client, va fi mulțumit.

Mela

Distribuie:
Share on Pinterest

2 comentarii la “Interviu 152 Irina Calancea

Lasă un răspuns