Interviu

Interviu 146 Florin Purluca

libris.ro%20

1. Bună. Ce vă face diferit de oamenii din jur?

Bună ziua. Toți avem idei. Auzim aproape zilnic prin jurul nostru: dacă aș avea timp aș scrie o carte. Eu sunt doar unul din cei care chiar și-au făcut timp să facă asta. N-aș spune că mă consider diferit. Poate doar puțin mai curajos, din punctul ăsta de vedere.

2. Ce v-a determinat să scrieți?

De mic am fost atras de benzile desenate. Eram convins că voi deveni desenator. Pe urmă am descoperit literatura science-fiction și undeva pe parcurs s-a produs virajul spre literatură. Mă bucur că s-a întâmplat asta. Mă regăsesc în literatură. Mă liniștește.

libris.ro%20

3. Ce înseamnă lectura pentru dvs.?

Dacă trecem dincolo de litere și hârtie, exită un strop de magie, să poți să afli gândurile celor mai însemnați învățați ai lumii. Și, la un alt nivel, lectura este cel mai bun profesor pentru un scriitor.

4. Vorbiți-ne despre cărțile dvs.

Câțiva ani am scris proză scurtă, cam de prin 2013. Pe urmă, în noiembrie 2016, am debutat cu romanul science-fiction „Cum să fabrici un semizeu”, la editura Tritonic. Este o ficțiune speculativă din subgenul militar, dar se găsesc în el și câteva elemente din space-opera, crearea de noi lumi și nemurire.

La câteva luni după, februarie 2017, am publicat micro-romanul „Praf”, la editura Pavcon. O poveste despre viața unui băiat într-o lume post apocaliptică.

La începutul lunii aprilie a apărut volumul de povestiri „Progradia”, tot la editura Pavcon. O colecție de șapte proze care atinge trei genuri literare: science-fiction, horror și fantastic.

5. Ce cărți care v-au plăcut ne recomandați?

Dacă îmi permiteți, aș prefera să nu dau exemple. Ce consider eu a fi genial altuia ar putea să i se pară banal. Și viceversa. Prin urmare, date fiind vremurile prezente, important e să citim. Cât despre piață, nu duce lipsă de titluri, este destul de ofertantă pentru fiecare gust în parte.

6. De ce să vă citim?

Pentru că des aud că autorii români de science-fiction nu știu/pot să scrie după standarde internaționale. Nu spun că eu scriu mai bine decât Asimov, dar general vorbind, ca să tragi concluzii trebuie să citești ce am scris și apoi să mă etichetezi. Și pentru că science-fiction nu înseamnă exclusiv lasere, nave intergalactice sau roboți. Oriunde s-ar duce în univers, omul ia cu el toate grijile, nevoile și dragostele. Deci, dacă-ți plac romanele de dragoste, ai putea să rămâi surprins de profunzimea unei povești de dragoste care se înfiripă pe o navă interstelară.

7. Cum e să fii scriitor azi în România?

Pentru mulți din noi, e o pasiune. Pentru un număr greu de apreciat, e un al doilea job. Iar pentru o mână de oameni este un mod de a-și câștiga pâinea cu normă întreagă. Cu toate astea, atunci când faci lucrurile din pasiune, restul contează mai puțin. Te bucuri că poți să spui lumii ce ai de spus. Dacă e cineva care să simtă ce scrii, atunci gândurile tale vor ajunge la el, mai devreme sau mai târziu. Asta contează cel mai mult.

8. Ce vreți să citiți neapărat anul acesta?

Anul acesta, dar și în anii care vor urma, intenționez să citesc foarte mulți autori români. Vă sfătuiesc să faceți la fel. Nu o să regretați. Avem autori foarte buni.

9. Un mesaj pentru cititorii de orice fel. Mulțumesc.

Pentru cititorii de orice fel: vă felicit pentru că rupeți din timpul vostru prețios și-l dedicați lecturii. Pe cei care din diverse motive nu pot să citească, îi îndemn totuși să o facă. Citiți chiar și numai câteva pagini pe zi. În felul ăsta vă înnobilați sufletul și mintea. Vă mulțumesc și eu pentru interviu. O reală plăcere. Toate gândurile bune.

Mela

libris.ro%20
Distribuie:
Share on Pinterest

Lasă un răspuns