Recenzie

Recenzie Menajerele soacrei mele de Lili Crăciun

Titlu: Menajerele soacrei mele

Autor: Lili Crăciun

Editura Eubeea

Timișoara, 2016

Nr. pagini: 223

Genul: Memorii

Nota: 8/10

Mulțumesc autoarei pentru generozitatea cu care mi-a oferit această carte dar și cealaltă carte, „Desculță pe cioburi de oglindă” pe care urmează să o citesc. 🙂

Cartea mi-a stârnit interesul încă de când a fost menționată de autoare în interviul recent luat și pe care îl voi recupera cât de repede pot. Titlul a fost acela care mi-a declanșat dorința de a citi această carte știind că nu e o carte de ficțiune 100%.

Înainte de a o citi efectiv credeam că aceste menajere care sunt de la fapt și îngrijitoare vor fi descrise în mod empatic punându-se accent pe partea tragică a vieții lor și implicit nevoia de a accepta o muncă destul de ingrată și solicitantă.

Iată că am fost însă surprinsă. Autoarea însăși​ adoptă o atitudine destul de neutră cu privire la aceste femei, soacra ei fiind aceea care îi relatează povestea lor fie că ele au stat 2 zile sau 2 ani în această slujbă.

Dacă ne gândim că soacra e știută dtept poamă acră ne cam înșelăm. Are o relație ok cu nora iar pofta de viață și de năzbâtii nu i s-a ostoit nici când a ajuns invalidă.

În casa soacrei s-au peridat cam 30 de femei dar cartea relatează acele cazuri care stârnesc cu adevărat interesul cititorului. Menajerele sunt privite de multe ori cu scepticism deoarece destule dintre ele au părăsit locul de muncă fără a anunța și chiar au ușurat familia de bunuri de valoare.

Există în carte o paralelă între ceea ce crede nora, sau mai bine zis ce îi spune menajera despre viața ei, și ce află soacra prin metode demne de un detectiv. 🙂

Dacă unele povești ale acestor femei sunt triste și demne de milă, majoritatea au în spate câte ori o istorie nu tocmai de menționat printre cuvioși. Unele au patima alcoolului, au părul vopsit dar mizerie sub unghii, altele au venit în București nu pentru slujbă ci pentru a se întâlni cu un eventual iubit sau să scape de o viață grea de acasă.

Una peste alta, cartea este savuroasă, plină de poante, de situații imprevizibile și finaluri neașteptate. Cazurile prezentate sunt reale dar clar că s-a intervenit din punct de vedere stilistic dar și literar cu artificiile aferente.

Un volum care pe mine m-a relaxat, l-am citit pe nerăsuflate, dând pagină după pagină fără să realizez cât de mult avansez în lectură, descoperind astfel povești care mai de care mai neașteptate.

O recomand tuturor dar în primul rând femeilor care lucrează ca îngrijitoare în țară sau străinătate.

Aici va fi prezentă o altă imagine decât clasica situație în care îngrijitoarea sau, mă rog, menajera este considerată sclavă și tratată fără scrupule. Avem aproape situația inversă în care menajerele autohtone profită (cu mici excepții) de bunăvoința familiei, vin și pleacă când vor, sustrag obiecte de valoare cu care dispar în neant, inventează povești de viață mincinoase pentru a obține favoruri.

Cartea Menajerele soacrei mele este pe locul III la proză scurtă și pe locul 4 la topul general cărți 2016 (concurs Bookaholic). 

O alta veste bună este că o editură din Spania a acceptat ca romanul Călătoria – Desculță pe cioburi de oglindă să fie tradus și în limba spaniolă.

Aflați întreaga poveste a menajerelor dar veți putea comanda și cealaltă carte direct de la autoare prin mesaj privat AICI.

De abia aștept să citesc și cealaltă carte, Desculță pe cioburi de oglindă” care sună și mai bine din punctul de vedere al titlului.

Lecturi bune! 🙂

Ce carte îmi recomandați pentru azi?

Vă mulțumesc. 🙂

 

Mela

Distribuie:
Share on Pinterest

2 comentarii la “Recenzie Menajerele soacrei mele de Lili Crăciun

Lasă un răspuns