Recenzie

Recenzie Xantoria (vol. 1) de Alis Tieran

 

Autor: Alis Tieran

Titlu: Xantoria

Vol. 1: Împărăția argintie de cleștar

Editura E-Publishers

București, 2016

Nr. pagini: 349

Genul: Fantasy

Nota: 8/10

 

Mulțumesc autoarei Alis Tieran pentru acest exemplar.

Cartea este primul volum dintr-o serie de cinci romane. Așa cum s-a autodeclarat, Xantoria este o carte fantastică și de aventuri.

Eroii cărți sunt cinci elevi care în dorința lor de a rezolva o temă la istorie, ajung să descopere o bibliotecă misterioasă și  pornesc într-o incredibilă aventură.

Trecând prin mai multe situații, toate neașteptate, cei cinci copii ajung pe tărâmul înghețat al Xantoriei, un tărâm ce nu are nimic comun cu lumea cunoscută de eroii noștri. Aici lupta dintre bine și rău este una vizibilă și crâncenă.

 

Astfel Malvina reprezintă puterea răului, a distrugerii și a magiei malefice. În opoziție cu aceasta se află prințesa Lea care reprezintă bunătatea, generozitatea și empatia.

Curând Peter și prietenii își dau seama de adevărata situație din palatul de cleștar cu privire la situația regatului și pornesc cu curaj în apărarea prințesei Lea căutând să îi strice planurile maleficei Malvina.

Momentul în care ei de întâlnesc cu o vrăjitoare este unul decisiv deoarece cu această ocazie ei află că fiecare dintre ei stăpânesc câte o putere esențială din elementele lumii, cum ar fi apa sau focul. Își dau seama curând că aceste însușiri extraordinare îi vor ajuta în lupta lor pentru triumful binelui și al păcii în Xantoria.

În cadrul cărții există tot felul de creaturi ciudate inventate de Alis Tieran care dovedește o imaginație debordantă. Acțiunile și întâmplările sunt foarte imprevizibile pentru cititor. Tiparul general este însă acela în care în lupta cu forțele răului, copiii reușesc să învingă datorită însușirilor aparte dar și ajutorului venit de unde nu se așteptau. Dar piedicile sunt multe, așa că ei trebuie să fie mereu în ofensivă dar fac asta conștienți fiindcă trebuie să învingă orice obstacol din calea liniștii, păcii și binelui.

Romanul poate fi considerat și o alegorie deoarece viața însăși este o luptă continuă cu noi înșine, cu alții dar mai ales cu situații în care trebuie să dovedim de care parte a baricadei suntem.

Mi-a plăcut cartea destul de mult. Este scrisă într-un ritm alert. Uneori însă frazele sunt mai greoaie deoarece ordinea cuvintelor nu e mereu ideală. Însă având în vedere că Alis locuiește în Belgia și nu mai conversează în mod curent în limba maternă explică pe deplin aceste ușoare stângăcii.

Consider că dacă s-ar scrie o versiune simplificată a cărții, însoțită de desene, (Alis desenează grozav) ar face o carte perfectă pentru copii.

Știu că Alis a terminat deja volumul al doilea al cărții, așa că ce mai pot spune este că de-abia aștept să îl citesc.

O carte pe care o recomand pentru mici și mari.

Cartea o puteți cumpăra de AICI.

Lectură plăcută!

Ce carte vreți să citiți neapărat anul acesta?

Eu personal aș vrea să citesc cu thriller psihologic bun. Poate îmi recomandați ceva. 🙂 Mulțumesc anticipat.

Mela

 

Distribuie:
Share on Pinterest

Lasă un răspuns