Interviu

Interviu 136 Aurelia Chircu

libris.ro%20

 

1. Bună. Ce putem afla despre dvs?

Sunt o vărsătoare prietenoasă, dar extrem de timidă. Îmi plac călătoriile, trandafirii, ciocolata şi cărţile.

2. Ce reprezintă lectura în existența cotidiană?

libris.ro%20

Lectura îmi îndulceşte existenţa anostă, mă transpune în vieţi aventuroase sau enigmatice, în lumi fantastice ori în diferite perioade istorice. Am crescut cu literatura franţuzească şi rusească comtemporană, dar am citit şi mult sf sau poliţist. Cartea mea preferată este Crimă şi pedeapsă.

3. Ce v-a determinat să începeți să scrieți?

De când mă ştiu am avut o imaginaţie bogată, debordantă şi unele idei erau chiar bune. Am decis să încep să le notez şi aşa s-a concretizat prima mea lucrare, o povestioară cu un love story, mult umor şi călătorii în timp. Dar pe atunci, mă jucam. Întâia lucrare adevărată a fost un fan-fiction, fantasy postat pe un forum pentru adolescenţi.

4. De ce „Din ștreang”?

Din ştreang e o dragoste mai veche, un proiect început prin 1999, ca un fan-fiction şi reluat în 2013, cu idei noi care au alcătuit o poveste solidă. Voiam un titlu cu rezonanţă, care să atragă cititorul şi, împreună cu povestea în sine, să mă mulţumească pe mine pe autor; mereu am căutat să mă plasez în postura de cititor şi să scriu ce mi-ar fi plăcut mie să citesc. N-am ştiut să mă opresc la un gen anume, fiindcă sunt atâtea subiecte diferite care îmi plac, de aceea, Din ştreang îmbină mai multe genuri literare şi poveşti cât mai complexe.

5. Ce alte cărți ați scris?

Din ştreang este romanul meu de debut. Public de câţiva ani în mediul online şi am multe povestiri fantasy apărute în reviste literare online, precum GSF sau Revista de Suspans. Aş enumera: Blestemat, Diafanitate – care mi-a fost publicată şi într-o antologie online Bumeragul lui Zeeler în 2014 sau Strigae Tatiana.

 

6. Ce credeți despre literatura română actuală?

Literatura română actuală este o mină de aur. Avem autori minunaţi, mai ales în zona sf-ului.

7. Ce planuri literare aveți?

Am un proiect la care lucrez de peste doi ani, intitulat Caleidoscop din chipuri de măşti. Am luat cu mine în noua carte unul dintre personajele principale din Din ştreang. Povestea este mult mai complexă decât în prima carte, cu o acţiune întinsă pe cinci planuri narative, călătorii în timp, dragoste şi aventuri.

8. Se citește mai mult acum?

Pasionaţii de lectură vor citi întotdeauna, descoperind genuri şi poveşti noi. Cei nepasionaţi pot fi convertiţi, uneori.

9. Un mesaj pentru cititori de orice fel. Mulțumesc.

Citiţi! N-aveţi ce pierde. Luaţi-o ca pe o normă nescrisă. Sunt atâtea cărţi minunate, trebuie să găsiţi un subiect pe placul vostru. Lectură plăcută!

libris.ro%20
Distribuie:
Share on Pinterest

5 comentarii la “Interviu 136 Aurelia Chircu

Lasă un răspuns