Interviu

Interviu 134 Albert V. Cătănuș

 

1. Ce reprezintă pentru dvs lectura?

Un mod de a înțelege și a cunoaște mai multe. Tot ce are umanitatea mai bun se exprimă prin cuvinte, și sunt unii oameni care sunt stăpânii cuvintelor. Cele mai triste, cele mai frumoase, cele mai eroice povestiri le-am aflat prin lectură.

2. Am citit „El sueno espanol”. Pe ce se bazează cartea?

În cea mai mare parte a acestui cvasi jurnal totul e real, doar numele personajelor și al locurilor este schimbat. E o experiență proprie de viață în cea mai mare parte. Unele lucruri sunt voit exagerat pentru efect, în rest lucrurile stau cam așa, nici mai mult, nici mai puțin.

 

3. Ce alte cărți ați scris?

Mai am un roman în manuscris, și încă unul la care lucrez de ceva vreme. Dar am terminat 3 piese de teatru și lucrez la a patra momentan.

4. Ce cărți preferate aveți?

Multe, dar voi enumera doar câteva: ”Procesul” de Kafka, ”Străinul” de Camus, ”Arhipeleagul Gulag” de Soljenițîn, ”Bătrănul și marea” de Hemingway, ”Crimă și pedeapsă” de Dostoievski, ”Un oarecare Plume” de Michaux etc.

5. Ce credeți despre literatura română actuală?

În general se scrie foarte mult, un cititor are foarte multe opțiuni. Trendul îl impun editurile, dar cred că avem autori valoroși, unii chiar foarte buni. Momentan, la nivel strict contemporan nu cred că ducem lipsă de autori, ducem lipsă de valoare, ducem lipsă de afirmare pe plan mondial.

6. Ce planuri literare aveți?

Vreau să iau Premiul Nobel pentru Literatură. Lucrez la planul ăsta de vreo un an. Am un deadline de 10 ani.

7. A fost experiența cu străinătatea în totalitate tristă?

Nu, deloc. E un lucru bun să iei contact cu o altă civilizație, să iei contact cu mai multe. Poți înțelege că lucrurile nu stau niciodată așa cum ai fost educat tu în țara ta natală.

8. Un mesaj pentru cititori.

Să își urmărească visul! Pare un mesaj mai plat ca apa plată, dar la asta se reduce totul: suntem ceea ce visăm. Trebuie, suntem obligați să visăm. Altfel ce ar mai fi lumea asta?
Link de la Emisiunea ”Cartea zilei” cu Leo Ancuța

Distribuie:
Share on Pinterest

6 comentarii la “Interviu 134 Albert V. Cătănuș

  1. eu cred ca „El sueño Español” e un „must” pt romanii din Spania in special….eu inca n-am citit-o…sper in curand!!!!

    1. Îmi pare rău că v-am dezamăgit. Interviul nu e de fapt o discuție directă, autorului i se furnizează întrebările și depinde de el cât dorește să dezvolte răspunsul la acestea. 🙂

Lasă un răspuns