Interviu

Interviu 132 Marius Chivu

1. Bună. Cum vă descrieți?

Sînt un tip prietenos şi sentimental, dar uneori şi distant. Sînt deseori trîndav, dar şi perfecţionist şi pretenţios, atunci cînd mă apuc de ceva. Motiv pentru care fac doar lucrurile la care mă pricep şi care-mi plac. Uneori mă complac şi-n superficialitate, dar îmi revin. 🙂

2. Ce înseamnă pentru dvs. lectura?

Cititul cărţilor e un mod de viaţă, deopotrivă plăcere şi necesitate, job şi hobby. Citind cărţi (apoi şi scriind despre ele) îmi cîştig existenţa la propriu şi la figurat. Prin lectură trăiesc, dar şi exist.

3. Ce moment a declanșat dorința de a scrie?

Pare că scriu dintotdeauna, dar nu pot găsi un moment anume cînd această pasiune s-a “declanşat”; a fost ceva care s-a conturat sau care s-a decantat în timp. În adolescenţă scriam poezie şi jurnal de lectură, acum scriu recenzii, proză scurtă şi jurnale de călătorie. La început a fost joacă, dar în timp lucrurile mi-au devenit tot mai clare.

4. Sunt toate cărțile dvs. de călătorie?

Am publicat două cărţi de călătorie, dar am debutat cu un volum de poezie (premiat şi tradus în franceză), am scris şi o carte de povestiri şi probabil voi continua să public proză scurtă. Prima mea carte de călătorie (Trei săptămâni în Himalaya, ajunsă acum la a treia ediţie) a fost o întîmplare; dar acum, după ce am scris şi Trei săptămâni în Anzi (apărut tot la Editura Humanitas), mă gîndesc că va fi o serie de cărţi de călătorie. Scriind şi călătorind nu fac decît să suprapun două dintre cele mai mari plăceri ale mele.

5. Ce vă inspiră cel mai mult?

Mă inspiră multe lucruri: poveştile familiei mele şi cele din viaţa mea personală, scene văzute pe stradă, dialoguri la care trag cu urechea, întîmplări povestite de prieteni, ştiri pe care le citesc în ziare, cărţile şi filmele altora, visele, fotografiile… Aproape totul mă poate inspira.

6. Ce cărți ne recomandați?

Scriu despre cărţi săptămînal în revista Dilema veche AICI și  pe platforma Art7.fm AICI. Cei care sînt interesaţi de ceea ce citesc şi recomand vor găsi acolo sugestii suficiente.

7. Ce ne puteți spune despre cărțile  dvs. ?

Cartea de poezie Vîntureasa de plastic (care se va reedita în toamna aceasta) a fost un miracol; volumul de povestiri Sfîrşit de sezon (Editura Polirom) a fost împlinirea unui vis mai vechi; primul jurnal de călătorie, cel din Himalaya, a fost, cum spuneam, o întîmplare fericită; dar al doilea jurnal de călătorie, cel din Anzi, a fost o provocare pentru că am vrut să fie nu doar diferit, dar şi mai bun decît primul.

8. Ce planuri literare aveți?

Anul acesta voi traduce un volum de povestiri de Richard Ford, un prozator american premiat cu Pulitzer, voi edita o antologie de poezie (dintr-un poet român uitat) şi una de proză scurtă (din mai mulţi scriitori români), voi continua să scriu la al doilea meu volum de proză scurtă. De asemenea, voi continua să editez, împreună cu Florin Iaru şi cu Cristian Teodorescu, revista trimestrială de proză scrută iocan.

9. De ce să vă citim?

Asta depinde de fiecare. Nu sînt eu în măsură să spun sau să mă gîndesc la aşa ceva.

10. Ce credeți despre literatura română actuală?

Literatura română e suficient de variată, încît să găseşti mereu ceva bun de citit, indiferent de gusturi şi de genurile care te interesează, chiar dacă e promovată mai puţin şi prea puţini scriitori sînt cunoscuţi publicului larg. Cei care-mi spun că citesc literatură română contemporană îmi cîştigă automat simpatia.

11. Ce ați vrea să schimbați în țară dacă ați putea?

Aş schimba 90% dintre politicieni care, prin incompetenţa, iresponsabilitatea, coruptibilitatea şi, nu în ultimul rînd, agramatismul lor, sînt cel mai rău lucru care i se întîmplă României de trei decenii încoace.

12. Un mesaj pentru cititori de orice fel. Mulțumesc.

Căutaţi permanent cărţi şi autori noi. Literatura are infinite resurse de a vă oferi plăcere, de a vă şlefui gîndirea şi îmbogăţi viaţa interioară.

 Cărțile le găsiți astfel:

• Trei săptămâni în Himalaya AICI cu 40% reducere.

• Trei săptămâni în Anzi AICI cu 45% reducere.

• Sfârșit de sezon AICI cu 35% reducere.

• Ce-a vrut să spună autorul AICI  tot cu 35% reducere.

# Mela

Distribuie:
Share on Pinterest

One Commnet on “Interviu 132 Marius Chivu

Lasă un răspuns