Recenzie

Recenzie Cabalistul de Dov Silverman * Alex

Titlu: Cabalistul

Autor: Dov Silverman

Editura: Nemira

București, 2011

Nr. pagini: 303

Gen: Suspans

Notă: 7/10

„Cabalistul” de Dov Silverman e o carte drăguță pot spune, genul de carte pe care o citești într-o zi ploioasă. La sfârșitul zilei nu-ți va părea rău că ai citit-o.

Nu e o carte din care să rămâi cu multe, cel puțin pentru mine. Mi-a plăcut, implică în mod direct religia musulmană. Nu am rămas cu multe detalii concrete pentru că sunt destul de multe personaje cu nume ciudate. Mi-a plăcut că la început a fost și puțin mister.

„- În Safed am aflat că războiul dintre Gog și Magog nu va fi purtat de către armatele tradiționale. Nu se vor folosi nici de armele chimice și nici cele nucleare. Lupta finală dintre Bine și Rău se va da între oamenii credincioși lui Dumnezeu și cei vânduți Satanei și trimișilor lui. Dacă Satana învinge, sfârșitul Pământului va fi tot mai aproape.”

Tânărul Samael Gorman voia să îi ia locul lui Berel Caspi, un om în vârstă, bolnav. Safed era un oraș uitat de lume iar Gorman putea să primească o sumă mare de bani din partea unor prieteni. Intenționa să pună orașul pe picioare, cum era înainte. Afaceri, locuri turistice dar și alte aspecte cotidiene. Din păcate, niciun student nu-l susținea, știind că e un om rău.

Cu un an în urmă, băiatul lui Berel Caspi murise din cauza leucemiei. Tot în acea zi murise și viitoarea logodnică a băiatului. De atunci Berel Caspi și-a dedicat viața școlii din Safed, ajungând directorul ei. Într-un moment de tensiune, acesta începe să vorbească de rău numele lui Dumnezeu. De ce a trebuit să moară acei doi copii nevinovați, de ce Dumnezeu permite atâta cruzime și nedreptate în lume?

După un an de la moartea copilului său, acesta se îmbolnăvește grav. Urmează să fie înlocuit la școală de către altcineva, și toate acestea din cauza unor scrisori trimise din greșeală. Uneori, atât Berel cât și doi dintre amicii copilului său, au senzația că acesta încă trăiește printre ei. Aud glasul lui, li se pare că îl văd. În timp ce Berel e bolnav, adoarme și are un vis ciudat. Multe creaturi neobișnuite și îl vede până și pe Satan.

„- Am înmormântat trupul soției mele în Ierusalim. Un hoț a înjunghiat-o în New York.
– Îmi pare rău, rosti Berel cu o voce scăzută, privindu-l cu compasiune. Dumnezeu s-o binecuvânteze și fie ca Sion să-i fie lăcaș pe veșnicie.
Oaspetele își încleștă dinții și și se apropie de rabin, sfredelindu-l cu ochii săi încărcați de furie.
– De ce să o binecuvânteze Dumnezeu după moarte? Nu i-a fost de niciun ajutor în timpul vieții!
Berel își trase barba, dar iarăși nu găsi niciun răspuns. Își întinse brațele și oftă.
– Nu știi nimic! îi spuse oaspetele plin de dezgust. Acum treizeci și cinci de ani te-am întrebat același lucru în legătură cu crimele și suferința îndurate de cei din lagărele de concentrare. N-ai putut să-mi răspunzi atunci! Nu poți nici acum! De ce permite Dumnezeu atâta cruzime în lumea pe care El a creat-o?”

Această carte m-a făcut să îmi pun multe întrebări la care nu știu dacă eu sau orice alt muritor o să găsim răspuns cândva. Oare există viață după moarte?

O recomand, e chiar interesantă și incitantă.

Cartea nu mai există în stoc pe Elefant sau Libris dar am găsit-o la Cărturești cu doar 5 lei. Click AICI pentru a vă bucura de această lectură despre o religie atât de diferită și originală dar și misterioasă în același timp.

Ce cărți mai citiți zilele astea?

# Alex

Distribuie:
Share on Pinterest

Lasă un răspuns