Interviu

Interviu 101 Sabina Burdujan

1. Ce este interesant de spus despre tine?

Detaliile scoase la iveală pe rețelele de socializare spun că mă numesc Sabina, am 26 de ani, de profesie sunt jurnalistă, iar recent am debutat cu nuvela “Suflet pierdut”. Atât.

Există lucruri însă mai puțin știute pentru publicul larg, ce pot fi descrise, în schimb, de cei care mă cunosc cel mai bine – familia și prietenii. Ei ar spune, cu siguranță, că sunt o fire creativă, foarte complicată, rece și sensibilă în același timp.
Eu nu voi fi modestă și mă voi defini prin câteva aspecte: încăpățânat de împlinită, cu o minte sănătoasă și dorință mare de cunoaștere, cu un temperament amestecat și abilități de comunicare, spontană, dar naturală. De la mine poți auzi cel mai sever adevăr și cel mai sincer sfat, iar intuiția foarte dezvoltată îmi permite să depistez ușor oamenii falși. Am și o listă de încercări pentru potențialii prieteni și e de-ajuns o greșeală ca să pice testul. Poate din acest motiv mă dezamăgesc rar în oameni – selecția cercului de prieteni este foarte importantă pentru mine!

2. Cum s-a produs primul contact cu cărțile?

Pe la 4 ani cartea mea preferată era Albinuța, de Grigore Vieru. Eram un copil perseverent și avea predilecție către învățătură. Mie chiar îmi plăcea și-mi place să învăț. Niciodată n-am mers la școală sau la facultate “de nevoie”. Dragostea pentru citit însă am remarcat-o în clasele liceale, odată ce am citit romanul “Ion” de Liviu Rebreanu.

3. Care cinci cărți te-au marcat în timp?

Paradoxal, nu cred că m-a marcat vreo lucrare în mod special. Îmi plac cărțile lui Dale Carnegie despre vorbitul în public și abilitățile interpersonale. Despre acest scriitor american am aflat de la soțul meu și a devenit un fel de punct de reper în activitățile noastre. Din beletristică aleg aproape întotdeauna detectivele, așa precum “Fantomas” de Pierre Souvestre și Marcel Allain sau “Le condamné meurt à cinq heures” de Stanislas-Andre Steeman. Recent am descoperit un romancier francez, Pascal Bruckner, care ar putea face parte din topul scriitorilor mei preferați. Apreciez limbajul simplu și, totodată, filosofic.

4. Când ai simțit nevoia să scrii?

Eu scriu poezii lirice încă din adolescență. Și fiindcă îmi place critica constructivă și mereu caut provocări în acest sens, am decis să le asortez cu proză, îmbinând romantismul, drama și tragedia. Motto-ul după care-mi ghidez viața este “Dacă ai intrat în horă, joacă necurmat”, așa că era firesc ca aceste scrieri să fie și publicate.

5. Ce alte hobby-uri ai?

Am două mari pasiuni: să scriu și să gătesc. Iar atunci când imaginația capătă amploare, încerc să experimentez în ambele cazuri. În plus, ador pisicile; îmi place să vizitez locuri frumoase, de fiecare dată alegând o destinație nouă ca să nu-mi zădărnicească primele impresii.

6. Ce ne spui despre cartea ta?

Nuvela „Suflet pierdut” prezintă adevăruri dureroase și un scenariu cumplit al realității zilelor noastre, fiind vorba despre terorism. Istoria unei iubiri necondiționate, dintre o creștină și un musulman, care cere sacrificii, apoi distruge totul în cale, precum o tornadă. Astfel, protagonista nuvelei trăiește dilema alegerii: a denunța sau a tăcea? A iubi sau a urî? A ierta sau a provoca? Abia la final descoperi cine a câștigat duelul rațiune-inimă.

7. Ce te inspiră cel mai mult atunci când scrii?

Tot ce mă înconjoară, dar să știi că atunci când scriu, mă bazez mai mult pe logică decât pe imaginație. Eu l-aș fi contrazis pe Albert Einstein care spunea că logica te duce de la A la Z, iar imaginația te poartă dincolo de limită. E relativ. Depinde cum întrebuințezi aceste mijloace.

8. Crezi că tinerii citesc astăzi mai mult?

Cred că da, dar am constat cu regret că este doar un trend. E la modă să zici că ești un cititor activ. Ca să citești mult nu e nevoie de mare iscusință. Cu adevărat de valoare sunt oamenii îndrăgostiți de lectură. Deși, poate o să vă surprind, dar cunosc și tineri care nu-s iubitori de citit, cu toate acestea sunt persoane foarte inteligente.

9. Un mesaj pentru cititorii tăi. Mulțumesc.

Le urez să fie mai implicați în societate, să-și trăiască experiențele, să radieze de frumusețe și să zâmbească cât mai mult! Din păcate sau fericire, o piatră preţioasă nu valorează nimic până nu e şlefuită. De aceea, trebuie să conștientizeze că doar ei pot aprinde scânteia generației. Fiți pozitivi și credeți în puterile voastre!

Mulțumesc pentru interviu, Mela!

# Mela

Distribuie:
Share on Pinterest

One Commnet on “Interviu 101 Sabina Burdujan

Lasă un răspuns