Interviu

Interviu 98 Raluca Feher

1. Bună, cum vă descrieți?

Omu care sparge becul și stinge lumina. În întuneric afli mai multe despre lucruri, pentru că în întuneric se ascut celelalte simțuri.

2. Ce cărți v-au marcat în timp?

Probabil imens de multe. Dar așa, ca figură aparte, scriitorul meu preferat este Kurt Vonnegut.

3. Ce v-a determinat să scrieți?

Scriu ca meserie, am fost jurnalist și apoi am schimbat presa pe publicitate. Scriu deci zilnic. Am avut răbufniri de scris altfel decât munca de prin 97. Mi-am pierdut însă caietele, căci pe vremea aia nu umblau câini cu laptopuri în coadă.

4. Ce alte hobby-uri aveți?

Îmi place să călătoresc. E mai mult decât un hobby. Este o boală.

5. Ce vă inspiră cel mai mult?

Nu știu. Dar pot să spun ce nu mă inspiră: oboseala. Îmi turtește senzorii, mă transformă dintr-un receptacul de informație, într-un animal nervos care dărîma bibelourile din sufragerie.

6. Vorbiți-ne despre cărțile dvs.

America dezgolită de la brâu în jos, volumul 1 și 2. Titlul nu îmi aparține, este al poetului Radu Bata. Sunt cărți despre aventura sud-americană pe care am avut-o în 2011-2012. Unii spun că sunt cărți de călătorii. Eu cred că este vorba despre descoperirea propriei persoane.

Unii zic că este o carte veselă, eu zic că este o carte râsu-plânsu care spune mai multe despre cultura din care provin decât despre cultura pe care am descoperit-o în America de Sud. Va urma acum, în decembrie pe 7, lansarea cărții Splendidul Loc al Fericirii Supreme sau cum am descoperit Mongolia, Coreea și Japonia.

7. Ce părere aveți despre ce se scrie acum?

În România? Nu am citit decât carti de politică și pe Dan Alexe cu Dacopatia. Nu aș putea să îmi dau cu părerea.

8. Ce cărți ne recomandați?

În ultimii 6 ani cred că am citit mai mult cărți de non-fiction. Colin Thubron scrie cărți de istorie-explorare fabuloase, Slavenka Drakulic și Cafe Europa mi se pare o carte de căpătâi pentru cei care vor să înțeleagă Balcanii. Răzbunarea geografiei a lui Kaplan este foarte importantă pentru o viziune a viitoarelor conflicte. Ficțiune? Hm, aș zice Alessandro Baricco și Amos Oz. Și, desigur, orice Vonnegut.

9. Credeți că se citește mai mult acum ca în trecut?

Cred că oferta de cărți este mult mai mare, deci mai greu de navigat. Sunt mai mulți impostori pe piață, mai multe capcane. Se citește mult online, cărțile sunt prea scumpe cînd compari venitul românului cu prețurile librăriilor. În Londra o carte costă 5-8 lire și un salariu modest e de 2000-2500, la noi prețurile sunt identice și salariile sunt de 5 ori mai mici.

10. Aveți un blog unde vă putem citi?

feher.wordpress.com

11. Ce le transmiteți cititorilor de orice fel? Mulțumesc.

Cărțile multiplică viața. Nu mai ai una ci 100 de vieți și cine nu ar da să trăiască atât de mult și atât de diferit?

Mela

Distribuie:
Share on Pinterest

Lasă un răspuns