Interviu

Interviu 66 Florina Sanda Cojocaru

1. Bună, ce ne puteți spune despre dvs.?

M-am născut în Giurgiu. O vreme am copilărit acolo, pe malul Dunării. Îmi amintesc multe lucruri, parte dintre ele frumoase. Şcoala am început-o în Botoşani. Aici mi-e casa, familia, serviciul, totul, deşi uneori gândesc că îmi lipseşte apa. Acolo, era la o aruncătură de băţ. Sunt rac, totuşi.

2. Ce lucruri vă inspiră?

Realităţile imediate, crude, viaţa, nu cea cuminte, ordonată, planificată, ci aceea care stârneşte valuri, coboară, ca mai apoi să ridice, abandonează ca mai apoi să triumfe. Pornesc de la ideea că nimeni nu e perfect şi că trebuie să iei din viaţă ceea ce ţi se dă, atunci când ţi se dă.

3. Care sunt scriitorii dvs. preferați?

Cella Serghi, Gabriel Garcia Marquez, Margaret Mitchell, Lev Tolstoi. Probabil că această listă se modifică şi în funcţie de stare, de zi, nu ştiu, e şi ceva mai lungă în realitate.

4. Ce credeți despre literatura română contemporană?

E o continuă căutare, cred, dincolo de orgolii, politică, boli, sărăcie, deznădejde, frustrări, biruinţe. Fiecare îşi caută drumul spre sufletele celorlalţi sau doar spre sufletul său. Avem scriitori de valoare pe care nu îi preţuim aşa cum ar trebui acum, în acest moment, nu mai târziu. Pe unii dintre ei i-am citit, pe alţii, cu siguranţă, îmi doresc să îi citesc în viitorul apropiat.

5. Ce v-a determinat să scrieți?

Vine de undeva, dinlăuntrul meu. E ca un drog. Simt o nevoie irezistibilă de a aşterne gânduri. Ideea este şi dacă îmi iese aşa cum îmi doresc. Pe măsură ce scrii, devii mai critic cu tine însuţi, uneori, îţi doreşti să abandonezi lupta. Eu, una, aşa păţesc în ultimul timp.

6. Ce ne puteți spune despre cărțile dvs.?

Cărţile mele se vor frânturi din viaţă, cu bune şi cu rele la un loc. Mă bucură faptul că sunt oameni care se regăsesc în ceea ce scriu. Mă determină să merg mai departe.

 

7. Ce planuri literare aveți?

Intenţionez să scriu o continuare a romanului Elsa şi să termin Nebunia lui Ili, un volum de poezii pe care l-am început în urmă cu 2 ani. Încă sunt la faza de căutări. Tatonez.

8. Cum vedeți realitatea zilelor noastre?

O luptă continuă pentru existenţă, o maturizare prematură, un câştig al materialului în faţa sentimentelor.

9. Ce activități preferate aveți?

Citesc, ascult multă muzică şi încerc să petrec cât mai mult timp cu cea mică.

 

10. Ce mesaj le transmiteți cititorilor dvs?

Le mulţumesc că îmi sunt, îi simt aproape, la o distanţă de un gând de mine. Îi rog să îmi rămână alături şi de acum încolo. Să fiţi iubiţi!

# Mela

Distribuie:
Share on Pinterest

Lasă un răspuns